Prof. dr Aleksandar Kostić

Specijalista neurohirurgije

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

 Aleksandar Kostić

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 241

  1. Ljubiša savović, 55. Godina - bol u šaci simptomi: • već četiri godine neprestalno me boli i peče lijeva šaka. Svi prsti su dosta utrnuli i imaju slabju motoriku. • nemam drugih bolova. Nikad me nije boljela kičma. • cijela lijeva strana tijela je malo suvlja od desne. • emng nalazi ne pokazuju veće probleme. Naučio sam živjeti sa bolom i nastavljam sa sportskim aktivnostima – plivanje i tenis. Pokušao skoro sve medicinske i alternativne oblike liječenja osim hirurški zahvat. Zaključak zadnjeg mr nalaza mozga i kičmenenog stuba • cirkumferentna “tvrda” protruzija c5-6 iv diska, najprominentnija dorzolateralno lijevo, sa apsolutnom spinalnom stenozom (6, 5mm) i umjerenom kompresijom medule. • hronificirana kompresivna mijelomalacija u nivou c5-6 segmenta (kk ekstenzija patološkog intramedularnog signala preko 15mm, predominantno lijevo) – vodeći nivo, simptomatska lezija. • cirkumferentna “tvrda” protruzija c6-c7 iv diska, najprominentnija paramedijalno desno, sa apsolutnom spinalnom stenozom (7, 5mm) , bez medulrne kompresije – drugostepeni nivo. • cirkumferentni spondilogeni bulging c4-5 i c3-4 iv diskova, sa umjerenom spinalnom stenozom (9-9, 5mm) . • na th segmentu nema signifikantnih patoloških promjena. • diskretna cirkumferentna protruzija l4-5 iv diska, bez kompresivnog efekta i bez radikularne kompromitacije. • mala forminalna protruzija l3-4 iv diska na lijevoj strani, bez kompresivnog efekta, djelimični disko-radikularni kontakt sa lijevim l3 radiksom, bez spinalne stenoze. • bulging diskopatija l2-3, bez spinalne stenoze. Bez manifestnih patoloških promjena u moždanom parenhimu. Da li možete pomioći?

    Odgovoreno: 08. 09. 2010.
    • Prof. dr Aleksandar Kostić

      Poštovani,
      Na osnovu vasih nalaza (tj. Prepisa istih) imate probleme vezane za degenerativne promene vratnog dela kicme, dok su drugi nalazi manje vise korektni. U saglasju sa drugim okolnostima (kl. Stanjem bolesnika, detaljnim neuroloskim pregledom, elektrofizioloskim nalazima) moze biti indikovana neurohiruska operacija. Ako do sada niste, javite se vasem neurohirurgu.
      Pozdrav

  1. Poštovani. . Moj problem započeo je prošle godine, bila sam u munchenu sa djetetom na operaciji srca (djete je rođeno sa teškom srčanom manom) . Najprije vrtoglavica, kratkotrajna bez mučnine i povračanja, mislila sam da je od iscrpljenosti. Skroz sam se čudno osječala i u 9 mj mi je počelo najprije stezanje u grlu (nisam mogla progutati) to bi za par sekundi prošlo uz lupanje srca. I od 9 mj prošle godine imam sinus tahikardiju, najizraženiju ujutro kad naglo ustanem. Iza toga počelo se javljati i preskakanje srca, napravila sam uzv (prolaps mitralnog zaliska bez zankova insuficijencije) , holter nekoliko sves i jedna ves. Dobila sam concor cor 1. 25mg ali idalje osječam lupanje najviše kad se ustanem ujutro, znači čim čučnem puls se smiri. I dalje mi je bilo loše otišla sam na mr glave, nalaz je uredan osim subkortikalno parijetalno, desno manja okruglasta na t2 mjerenoj slici hiperintenzivna lezija vel do 4mm, dogovara manjoj ishemičkoj lakuni, molim vas što to znači? Doktor mi je rekao da nema potrebe lječiti, da nije ništa. Sa desne strane glave imam manju udubinu jer su mamu porađali sa vakuumom i tada mi je puknula glava, nikakve probleme do prošle godine nisam imala, mislim na zdravstvene. Nemam glavobolje, jedino me u zadnje vrijeme muči osječaj propadanja i opet blage vrtoglavice. Krvna slika je uredna, kardiolog mi je prije dva tjedna povisio concor cor na 2, 5 mg ujutro. Štitnjača je uredna, hormoni isto, uzv abdomena isto i ginekološki pregled. Veoma se bojim jer neznam kako se lječiti a nije mi dobro. Molimvas za pomoč vi ste mi zadnja nada, barem me uputite kamo da se javim. Oprostite na dugom postu

    Odgovoreno: 08. 09. 2010.
    • Prof. dr Aleksandar Kostić

      Poštovana,
      Manja ishemicna lakuna, je nalaz koji ne zahteva nikakvo neurohirusko (opertivno) a ni neurolosko (konzervativno) lecenje, ali cestoda ukazuje probleme sa krvnim sudovima mozga, tj cirkualcijom. Potrebno je ovo shvatiti ozbiljno jer moze biti uvod u znacajnije vaskularne bolesti, izmedju ostalog, vecih ishemijskih promena na mozgu. Treba ispostovati savete kardiologa koji se ticu prevencije oboljevanja, eliminisati sve negativne zivotne navike i biti redovan u propisanoj internistickoj terapiji.
      Pozdrav

  1. Postovani doktore, imam zakazanu operaciju vratnog dela kicme c5-c6 danas sam isao kod dr. Neurohirurga i pitao ga zasto je meni zakazana operacija za kraj jula, a drugima za 3-4 dana. Njegov odgovor je bio sledeci da mogu ako hocu odmah da ostanem na operaciji da mi stave kejdz ili da se strpim jos malo, da im stizu proteze koje ce mi pomoci da vrat koristim kao i do sada napred i nazad. Vi verovatno znate o kojim je protezama rec? Pitanje: da li te proteze mogu da se privatno kupe i ako znate recite gde?

    Odgovoreno: 07. 09. 2010.
    • Prof. dr Aleksandar Kostić

      Poštovani,
      Koliko ja znam na trzistu srbije se ne mogu kupiti implanti o kojima vi pisete.
      Pozdrav

  1. Poštovani doktore imam jedno mitanje za vas: imam problem s bolom lijeve noge koji se proteže niz bedru i list noge. . . List noge je jako otečen i jako puno šepam. . . Uradila sam rengenski snimak kičme gdje mi je ustanovljenom "terminalna degeneracija i. V diska i tečška doskopatija na nivou l/5 i s/1. . . Bila sam kod našeg fizijatra koji mi je preporučio terapiju "dizepam, melox fort tablete i fadust gel i b complex tablete". . . Nikakvog poboljšanja nema još uvijek me noga boli. . . Oni su mi preporučili cs ls kičme gde moram čekati mijesec dana da bi to odradila. . . Molim vas za vaše misljenje unaprijed vam se zahvaljujem. . .

    Odgovoreno: 07. 09. 2010.
    • Prof. dr Aleksandar Kostić

      Poštovana,
      Dok cekate taj zakazni ct kicme, neka vas pregleda i vaskularni hirurg. Otok noge nije udruzen sa degenerativnim promenama kicme, ali jeste kod bolesti vena, izmedju ostalog.
      Pozdrav

  1. Poštovani, izvinjavam se što će pismo biti malo duže. Moja šesnestogodišnja kćerka godinu i po dana unazad ima probleme sa vidom i glavobolje. U početku glavobolje nisu bile jake i česte, u poslednjih nekoliko meseci stanje je počelo da se pogoršava. Ona je skoro stalno jako pospana, a spava dovoljno. Odvela sam je kod očnog lekara koji joj je našao edem papilae i poslao nas kod neurologa. Neurološki nalaz je bio uredan i neurolog nas je poslao u urgentni centar u beograd kod neurohirurga. On nas je poslao na skener. Na skeneru su nađene heterodezne promene u regiji hipofize, i poslati smo na magnetnu. Magnetna je bila u redu. Poslati smo kod endokrinologa. Endokrinolog je tražio da uradimo nalaze hormona. Svi hormoni su bili u redu, osim kortizola koji je bio jako povišen, bio je 1180. Endokrinolog nam je rekao da za godinu dana uradimo ponovni snimak magnetne i dođemo na kontrolu. Njeno stanje se pogoršalo, počele su joj užasne glavobolje, ali ne smeta joj svetlost, zvuk. Počele su joj i vrtoglavice i padala je kad dobije napad. Dečiji neurolog joj stalno daje infuziju manitola, od koje joj bude bolje oko sat vremena i posle se vrati na isto. Molim vas recite mi šta može da bude? Da li je nalaz magnetne uvek 100% tačan? Šta da uradim? Hvala vam puno

    Odgovoreno: 07. 09. 2010.
    • Prof. dr Aleksandar Kostić

      Poštovana,
      Na osnovu ovoga sto ste napisali, sumljiv nalaz je benigna ili (idioptaska) intrakranijalna hipertnezija. To je bolest se klinicki karakterise glavoboljom, mucninom i povracanjem, zujanjem u usima, duplim slikama ili drugim vizuelnim simptomima. Edem papile je uobicajan znak. Bolest je najcesca u mladih zena, cesce gojaznih. U terapiji (i potvrdjivanju bolesti) se koristi lumbalna punkcija, odredejeni medikamenti, pa cak i hirurski tretman. U ovom slucaju bi nalaz na hipofizi bio od uzgrednog znacaja (obzirom da nije dijagnostikovan adenom hipofize koliko sam vas razumeo, a i da jeste obicno ne dovodi do otoka na ocnom zivcu) . U svakom slucaju tako visoke vrednsoti kortizola zasluzuju pracenje endokrinologa, a treba reci da preko mehanizma povisenog krvnog pritiska takodje mogu da se jave glavobolje. . . Obzirom da nije postavaljena indikacija za neurohirusko lecenje, (recimo mikroadenoma) od strane vaseg neurohirurga, lecenje hormonskog disbalansa ostaje u sferi tretmana interniste.
      i na kraju ograda, u smislu da je ovo bilo jedno klinicko razmisljanje, te da se konacna dijagnoza i opcije lecenja donose direktim pregledom bolesnika i njegove dokumentacije.

      Pozdrav

Prikazano 11-15 od ukupno 241 pitanja




Zakažite pregled kod Prof. dr Aleksandar Kostić