Urodjene anomalije materice

Poremećaji u razvoju ženskih polnih organa mogu nastati pre i posle rođenja i u različitoj meri mogu da zahvate svaki od spoljašnjih ili unutrašnjih organa. Ako nastanu in utero, nazivaju se kongenitalnim malformacijama.

Uglavnom su još nepoznati etiološki činioci koji dovode do razvojnih poremećaja, ali  je sigurno da su od značaja faktori nasleđa, faktori okoline, ishrana i upotreba izvesnih lekova.

Malformacije uterusa (materice) ne moraju da izazovu nikakve smetnje i često se otkrivaju slučajno kod terapijskih i dijagnostičkih postupaka. Međutim, mogu biti uzrok ponavljanim spontanim pobačajima, infertilitetu (sterilitet), nenormalnim položajima ploda, anomaliji trudova i komplikacijama u III porođajnom dobu. Ove anomalije treba lečiti samo onda kada prave smetnje.

Aplazija grlića materice podrazumeva izuzetno retku, urođenu razvojnu anomaliju kod koje grlića uopšte nema. Vagina se slepo završava, a između njenog dna i tela materice nalazi se vezivno tkivo. Aplazija i atrezija grlića mogu biti udruženi sa atrezijom vagine. Kod izolovane atrezije i aplazije grlića materice nastaje hematometra (nakupljanje krvi u materici). Međutim, ako osim grlića nije razvijen i istmični deo uterusa, nikad ne dolazi do retencije menstrualne krvi u trup uterusa. Kod aplazije grlića, izolovane ili udružene sa atrezijom grlića ili sa aplazijom vagine, vrlo je teško održati prolaznim operativno stvoreni kanal i osigurati oticanje menstrualne krvi, pa neki autori misle da je histerektomija jedini način da se spreči nastanak recidivirajuće hematometre.

Atrezija grlića materice je dosta redak oblik malformacije uterusa kod koje je grlić normalno razvijen, ali je cervikalni kanal obliterisan. Na mestu spoljašnjeg ušća nazire se plitko udubljenje kroz koje se sondom ne može prodreti u dubinu. Kod takvih bolesnica nije moguće izvesti ni histerometriju ni histerosalpingografiju.

Aplasio vaginae et uteri (Syndroma Küstner - Rokitansky) - izolovana aplazija vagine kod osoba ženskog fenotipa, sa dobro razvijenim sekundarnim polnim odlikama, obično je udružena sa apalzijom uterusa. Tu, zapravo ne postoji prava aplazija i kod laparotomije se nalaze dva sitna rudimentirana roga koji su bez šupljine. Retko kad postoji šupljina obložena endometrijumom, pa nastane hematometra. Često su sa ovom anomalijom vagine i uterusa udružene i anomalije bubrega i izvodnih mokraćnih kanala. Bolesnice sa ovom anomalijom se javljaju na pregled zbog primarne amenoreje (izostanak prve menstruacije) ili smetnji pri prvom koitusu (prvi seksualni odnos). Iza normalno oblikovane vulve i himena, nema vagine ili postoji samo plitki recesus.

Jedino se plastičnim operacijama (neoplastikom vagine) može omogućiti normalan seksualni život.

Jednostrana aplazija (anomalija razvoja jednog Müllerovog kanala) - ukoliko ne dođe do razvoja jednog Müllerovog kanala, nastane asimetričan uterus (hemiuterus ili uterus unicornis unicollis). Takav uterus je jako laterovertiran, vretenastog je oblika i ima samo jedan jajovod. Druga polovina materice obično sasvim nedostaje. Desi se da  na suprotnoj strani postoji rudimentirani deo uterusa, jajnik i jajovod (uterus bicornis unicollis cum cornu rudimentario). Rudimentirani rog je obično atretičan, a ako je šupalj i obložen endometrijumom, u njemu se može razviti hematometra i mada vrlo retko, ektopična trudnoća.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde