Urodjene anomalije grkljana

Neprohodnost lumena grkljana (atresia laryngis congenita)

Potpuna neprohodnost lumena larinksa posledica je postojanja vezivne opne između zidova larinksa. Najčešće se sreće subglotično. Izuzetno je retka i otkriva se na autopsiji jer je praktično inkopatibilna sa životom. Odmah po rođenju, dete pravi snažne disajne pokrete, ali bez plača i krika. Brzo nastaju cijanoza ( modrilo) i egzitus. Najhitinije se rade direktoskopija larinksa i bronhoskopom se perforira vezivna opna ili se radi traheotomija. Zatim slede mere intezivne oksigenacije i reanimacije.

Membranae laryngis


Membrana nastaje usled nedovoljnog razdvajanja glasnica. To je vezivna opna prekrivena epitelom, tanka i prozirna, ružičaste boje. Lokalizuje se u 75% slučajeva između glasnica, zahvatajući prednju trećinu ili polovinu obeju glasnica. Pozadi se membrana završava konkavno. Pokretljivost glasnica je očuvana. Male membrane su asimptomatske. Kod većih se pojavljauju promuklost i dispneja ( otežano disanje), pa se one otkrivaju odmah po rođenju. Dijagnoza se postavlja direktoskopijom, bronhoskopijom i laringoskopijom. Lečenje je hirurško. Prognoza je dobra.    

Kongenitalna subglotična stenoza (stenosis subglottica congenita)


Ovaj redak kongenitalni poremećaj larinksa nastaje usled nepravilnosti razvoja krikoidne hrskavice. Karakteriše se otežanim inspirijumom ( udahom) i ekspirijumom (izdahom). Dijagnoza se postavlja direktoskopijom. Lečenje podrazumeva traheotomiju. Kod manje izraženih slučajeva se hirurška intervencija može odložiti. Rezultati operacija nisu uvek povoljni, pa nekada ostaje trajno nošenje trahealne kanile.    

Kongenitalni hemangiom (haemangioma subglotticum)


Kongenitalni subglotični hemangiom larinksa je redak, ali je vrlo značajna za diferencijalnu dijagnozu stridora u neonatalnom periodu. On može usloviti izraženo krvarenje prilikom endoskopskih intervencija. Neophodno je izvršiti katerizaciju ili lasersku evaporaciju hemangioma. U nekim slučajevima je potrebna traheotomija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. ranko 21.11.2011

    Ja sam covek kome je usled saobracajne nesrece grkljan bio potpuno unisten. . . Izvrsena mi je rekonstrukcija larinksa u parizu. . . Uspesno! ~


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde