Laringokela

Laringokela predstavlja vrećasto izbočenje Morgagnijevog ventrikulusa grkljana, koje je ispunjeno vazduhom, a preko otvora komunicira sa endolarinksom.


Uzrok nastanka


Laringokela nastaje zbog urođene slabosti zidova larinksa i povećanja vazdušnog pritiska u šupljinu larinksa. U dece se ispoljava najčešće posle preležanog pertusisa, a u odraslih posle teških poslova (dizanje tereta kod nosača, muzičara na duvačkim instrumentima, duvača stakla i dr.).  
   

Klinička slika


Iako je oboljenje kongenitalne prirode, prve manifestacije se viđaju obično u odraslih, te se zamenjuju sa stečenom bolešću. Laringokele mogu biti jednostrane ili obostrane, unutrašnje i spoljašnje. Unutrašnje su po veličini manje i slepo se završavaju na ariepiglotičnom naboru i valekuli. Spoljašnji mogu dostići veličine pesnice, probijaju hiotireoidnu membarnu, prolazi kroz farinksne mišiće i fascije vrata sve do potkožnog tkiva. Male laringokele mogu biti asimptomatske, pa se slučajno otkrivaju. Većina bolesnika se žali da im se pri naporu i kašlju, na vratu pojavljuje izraslina. Pritiskom ruke ili pri odmoru naduveni deo sam po sebi iščezava. Ređe se javlja promuklost, disfagija ( otežano gutanje) i dispneja ( otežano disanje).        


Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laringomikroskopije.
       


Lečenje


Kod malih laringokela se savetuje da bolesnik izbegava naporan rad. Hirurško lečenje je indikovano ukoliko postoji disfonija, disfagija i dispneja.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde