Laringomalacija

Laringomalacije je po učestalosti na prvom mestu od svih malformacija larinksa. U suštini oboljenja stoji nedovoljna čvrstina (rigidnost) hrskavice koja se nalazi na ulazu u grkljan i slabost (hipotonija) neuromuskulature u predelu gloso - faringo - larinksa. Kod ove malformacije se nalazi uz to izmenjen oblik, veličina i položaj epiglotisa (grkljanski poklopac). Oboljenje je najčešće izolovano ali može biti i udruženo sa drugim malformacijama: mikrognatija, makroglosija, glosoptoza i rascep nepca.


Klinička slika


Bolest se manifestuje odmah po rođenju i to inspiracijski larinksnim stridorom različitog intenziteta. Stridor ( hripnja, šištanje) je neprekidan, bez obzira na položaj deteta. Pojačava se pri plaču, a smanjuje pri mirovanju i u snu. Glas je nepromenjen. U težim slučajevima postoji i dispneja (otežano disanje), a izuzetno cijanoza ( modrilo) i respiratorna insuficijencija.        


Dijagnoza


Postavlja se na osnovu inspekcije, orofaringoskopije i direktoskopije larinksa.
       


Lečenje


Lečenje se sastoji u pravilnoj ishrani i nezi odojčeta. Potrebno je davati dovoljno vitamina C i D i kalcijuma. Izuzetno se kod teških oblika radi traheotomija. Prognoza je dobra. Smetnje sa razvojem larinksa, obično u drugoj ili sa navršenom drugom godinom nestaju.  

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. miloš babović 21.09.2010

    Laringomalacija je određena različitost gornjih disajnih puteva, pre svega epiglotisa, u odnosu na normalne – nema nikakve patologije. Stvara se negativni pritisak, koji ne da epiglotisu da se otvori, i prenosi se do grudne kosti koja se jako uvlači, uz stridor. Laringomalacija se rešava jednostavnim hiruršlim zahvatom na epiglotisu, stavljanjem jednog šava na njegov vrh (i prethodnim skidanjem nagomilanog tkiva da se ne bi stvorio edem) . Postupak se može obaviti na orl klinici u ljubljani, kod dr igora fajdige koji je postupak izmislio, objavio u septembru 2009 (do sada uradio 15 intervencija) ili kod dr ivana baljoševića na institutu za majku i dete (od februara 2009 godine 7 slučajeva, svi živi, zdravi i debeli) .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde