Situs inversus

Situs inversus je promena položaja telesnih organa, inverzija kao lik u ogledalu. Može se raditi o totalnoj ili parcijalnoj inverziji. Ako svi organi promene mesto - onda nema bitnih problema, ali ako deo organa promeni mesto, a deo ostane gde treba - može doći do znatnih poteškoća.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat. Smatra se da se radi o sporadičnoj mutaciji gena, i veoma retko se situs inversus može biti nasledno stanje.

Klinička slika

Kod situs inversusa se organi u grudnoj i trbušnoj duplji nalaze na suprotnoj strani od normalne pozicije: srce je sa desne strane (dekstrokardija), plućno krilo sa tri lobusa je sa leve umesto sa desne strane, jetra je sa leve, slezina sa desne strane, a i tanko i debelo crevo imaju obrnut položaj. Kada svi organi promene mesto, veza i komunikacija između njih nije poremećena i sve funkcioniše bez ikakvih tegoba. Ipak 3-5% ljudi sa ovim poremećajem može da ima neku srčani dfefekt, a oko 25% primarnu cilijarnu diskineziju (Kartagener-ov sindrom) gde se uz situs inversus javljaju i hronični sinuzitisi, povećana mukozna sekrecija u plućima i i česte respiratorne infekcije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničkog pregleda, rendgenografije, ultrazvuka, CT-a (kompjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca). Veoma je bitno da osobe sa ovim pormemećajem uvek predoče svom lekaru da imaju istus inversus, da se u nekim slučajevima ne bi otežala dijagnoza aktuelnog oboljenja (apendicitis, holecisitis i sl)

Lečenje

Ukoliko nema simptoma nema potebe za lečenjem, ukoliko postoje srčane mane, one se tretiraju isto kao kada se srce nalazi na levoj strani.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Ana Hudjan 28.01.2024

    Unuk je situs inversus potpuno. Često ima probleme u vidu bronhitisa. Moguće da je zbog njegovog položaja organa.... Inače j e sa njim sve ok, ima 4 godine, 19 kg, visok i lepo razvijen. Koliko često treba sa njim ići na kontrole? Hvala!


  2. Marija 05.03.2010

    Koliki je procenat osoba u srbiji koje imaju situs inversus?


  3. jana nenadovic 05.03.2010

    Napisite vise za situs inversus


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde