Rinolalija

Rinolalija je poremećaj artikulacije kod kojeg izgovaranje svih glasova ima nazalni prizvuk. Postoje otvorena i zatvorena rinolalija (aperta i clausa).

Uzrok nastanka

Najčešći uzroci za otvorenu rinolaliju su palatoshize mekog nepca. Zatvorena rinolalija nastaje zbog opstrukcije nosa (tumor, zapaljenski proces u nosu i sl).

Klinička slika

Za pravilno izgovaranje glasova neophodno je da meko nepce odvoji ždrelo od nosa i da vazdušnu struju usmeri kroz usnu dupolju. Kod pomenutih oboljenja vazduh većim delom prolazi kroz nos, što glasu i govoru daje unjkavi, nazalni prizvuk. Zatvorena rinolalija nastaje tako da zbog opstrukcije nosa vazdušna struja ne može da prođe kroz nos, govor nema nosni rezonator,  te se nazalni suglasnici m, n, nj, izgovaraju kao b, d. đ.

Lečenje

Leči se osnovno oboljenje koje je uzrokovalo rinolaliju. Anatomski defekti rascepa usne i nepca mogu uspešno hirurški ukloniti. Posle palatoplastike treba primeniti fonijatrijsku rehabilitaciju, jer je dete već formiralo pogrešne govorne modele, koje teško može samo da ispravi, a radi dobre fonacije mora se uspostaviti nova neuromuskularna koordinacija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Branko Tomasevic 06.01.2011

    Zovem se Branko
    imam 21. godinu i govorim kroz nos, nemam problema sa izgovaranjem glasova ali kada sam sebe prvi put cuo (preko zvucnika) bilo mi je jako neprijatno, prosto mi se nije svidelo kako to zvuci. To ponekad utice na moje samopouzdanje i zanima me da li mogu nesto da uradim po tom pitanju, kome da se obratim i da li kasno za lecenje??? Nadam se skorijem odgovoru. . .


  2. ivana 02.10.2009

    Sta obuhvata fonijatrijska rehabilitacija? Da li su posle operacije rascepa nepca u ranom uzrastu (11 meseci) dovoljne vezbe za jacanje muskulature govornog aparata? Da li je uobicajena pojava u razvoju govora da dete od 18 meseci ne razlikuje dovoljno zvucne i bezvucne glasove (ponekad g lici na k, d na t) ? Ili je to posledica operacije rascepa nepca? Hvala unapred


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde