Poremećaji dojki kod dece pre puberteta

Pubertet je životno doba u toku kojeg dete sazreva u odraslu jedinku sposobnu za obnavljanje vrste. Složene morfološke i fiziološke promene, koje u pubertetu nastaju u organizmu dečaka i devojčica pod uticajem hormona hipofize i gonada, završavaju se sticanjem sposobnosti začeća i uspešnog rađanja. Pubertet može nastati znatno ranije ili kasnije od uobičajenog vremena, pri čemu uzroci takvog preranog ili zakasnelog polnog sazrevanja mogu biti fiziološkog ili patološkog karaktera. Prelazak majčinih hormona kroz placentu u fetalnu cirkulaciju, često može da uzrokuje uvećanje dojki novorođenčeta, a nekdaa je prisutna i sekrecija. Ove promene vremenom same nestaju.

Mastistis novorođenčeta (mastitis neonatorum) predstavlja infekciju tkiva dojke. Zapaljenje koje se karakteriše crvenilom kože dojke može da preraste u apsces (nakupljanje gnoja). Mastitis se leči antibioticima, a ukoliko je prisutan apsces potrebna je aspiracija sadržaja iglom.

Apsces se može javiti i kod devojčica pre puberteta. Uzročnici su bakterije, a najčešće je staphylococcus aureus. Apsces se manifestuje u vidu crvenila i mase koja se može napipati i na dodir može biti bolna. Leči se antibioticima, aspiracijom, a nekada je potrebna i hirurška drenaža apscesa.

Kod devojčica se nekada može primetiti izolovani razvitak i rast dojki pre puberteta.  Pretpostavlja se da je prerano rastenje dojki uzrokovano prolaznim lučenjem manjih količina ovarijalnih estrogena, ali se ne može isključiti i uticaj hormonski aktivnih supstanci poreklom iz unetih namirnica. Pojava je u potpunosti benigna, ali zahteva dugotrajnu kontrolu radi isključenja mogućnosti pravog ili lažnog preranog puberteta.U tim slučajevima je potrebno obratiti pažnju da li postoje i drugo znakovi preranog puberteta (rast pubičnih dlaka, izmene vaginalne mukoze, menarha, ubrazan rast kosti).

Prerani pubertet nastaje ranom aktivacijom hipotalamičke-epifizalne-gonadalne osovine. Može biti uzrokovan postojanjem hamartoma, trauma i lezija CNS-a (centralnog nevnog sistema), ali je najčešće idiopatski (nepoznatog uzroka). Lečenje se sastoji u ordiniranju egzogenih gonadotrpina i lečenja osnovne bolesti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Biljana 29.01.2024

  Sin ima 13 godina. Napipala smo na levoj sisi grudvice i na dodir ga boli. Da li je to opasno, šta dalje da preduzmemo?


 2. Sanja Stojanovic 14.08.2022

  Postovani , Napipala sam sinu kuglicu ispod leve bradavice . Ima 11 godina . Na jaci pritisak je bolna . Molim Vas , mnogo sam se uplasila , sta moze to biti ?. Hvala puno


 3. stefan dragokirovic 28.02.2022

  Imam12g pojavila mi se kvrzica na levoj dojci neznam staje


 4. Ismar 01.02.2022

  Dobar dan zanima me da vase iskustvo napisao sam nekakvu kuglicu ispod desne bradavice bas sam se zabrinuo pa me zanima vaše mišljenje imam 21 godinu 😊😊


 5. Draga 02.07.2021

  Kcerka(12 god) ima kvrzicu na desnoj dojci sa vanjske strane. Mogu reci da je ovalna , pokretljiva, malo veca od klikera, neboli je. Juce primetila. Da li je netko imao slicno iskustvo?


 6. Jasmina Stanković 15.03.2021

  Upravo sam i ja opipala sinu kvržicu ispod desne i leve bradavice i na dodir ga malo boli. Ima 11,5 godina. Da li neko ima iskustva?


 7. Ja 02.02.2021

  Jova Janjic - Da li se je povukla kvrzica vasem sinu i sta je bilo u pitanju?


 8. sovva janjic 26.07.2020

  Upravo sam i ja opipala sinu kvržicu ispod desne bradavice i na dodir ga boli. Ima 12 godina. Da li neko ima iskustva?


 9. Nermin 29.05.2017

  Marko, da li ti se povukla kvržica i da li si išao kod lekara?


 10. Marko 03.08.2015

  Imam 12 godina i pojavila mi se kvrzica na ljevoj dojci i ne znam šta da radim?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde