Kongenitalne malformacije dojke

Na rođenju su bradavice još uvek slabo formirane i često utisnute. Ubrzo po rođenju se izdižu proliferacijom okolnog vezivnog tkiva. Kongenitalne (urođene) malformacije dojke su retke i mogu postojati u vidu atelije, amstije, politelije ili polimastije.

Atelija označava nedostatak bradavica, a amastija nedostatak dojki. Mogu postojati jednostrano ili obostrano. I atelija i amastija se veoma retko javljaju i mogu biti udružene sa Poland sindromom (odsustvo mišića zida grudnog koša, odsustvo 2.-5. rebra, deformiteti šaka i pršljenova). Kod devojčica se amastia može korigovati hirurškim putem, mamoplastikom.

Polimastija označava prekobrojne (tri ili više) dojke, a politelija prekobrojne bradavice. Javljaju se u 1% populacije. Prekobrojne bradavice se nešto češće javljaju kod muškaraca. Najčešće se i polimastija i politelija javljaju između ili ispod normalno lokalizovanih dojki, ali se mogu javiti i ektopično, na leđima ili na glutealnoj regiji.
Polimastija i politelija se nasleđuju, ali mogu da nastanu hormonskom stimulacijom, kada postoji mogućnost maligne transformacije. Polimastija i politelija se hirurški koriguju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Cristal 21.09.2012

    Postigli smo mnogo, zbog čega smo izuzetno pnonsoi. A sve je počelo anketom i objavljivanjem mahlatinog i mog ličnog iskustva. Do danas, podignut je sajt moje dojke su ok, facebook strana koja broji


  2. Meli 14.06.2012

    Moja ćerkica ima 7 godina. I od rodjenja ima uvučene bradavice. Ne znam da li treba da je zbog toga vodim doktoru?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde