Pes metatarsus varus

Pes metatarsus varus  (pes adductus) je kongenitalna anomalija prednjeg stopala koje je uvrnuto unutra. Zadnji deo stopala je normalan. Pes metatarsovarus prisutan je još na porođaju, ali se otkriva obično u kasnijim mesecima ili kad dete prohoda. Hod deteta s uvrnutim stopalima prema unutra čest je uzrok zabrinutosti roditelja i doktora. Nastaje zbog jednog od tri sledeća stanja: metatarus varusa, medijalne tibijalne torzije i perzistirajuće femoralne anteverzije. Ako je prisutan pes metatarsus varus tada je položaj patela uredan, a prednji deo stopala se nalazi u varusu.

Lečenje

U 95 % slučajeva koriguje se spontano. Potreban je nadzor ortopeda. Leči se fizikalnim procedurama (istezanje skraćenih struktura ) od rođenja, u težim slučajevima se postavljaju korektivne udlage. Ako postoji deformacija kod deteta koje je prohodalo, mogu se preporučiti antivarus cipele ili obične duboke cipele sa čvrstim lubom koje će nositi obrnuto (leva cipela na desnu nogu i obratno).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. jasmina 31.05.2013

  Moj si ima 8 mes i ima blagi mpv. Dr nam je rekla da samo radimo vezbice, nista od ovoga sto ste naveli nije ni predlozila. Sada se bas brinem jer za mes dana bi vec trebao da se oslanja na noge. .


 2. Verica 06.01.2010

  Moja beba je rodzena sa metatarsus varus i sa nepunih mesec dana pocela je da nosi longete i na svake dve nedelje poboljsanje je bilo vidljivo i za mene koja nisam strucna u tome. Nosili smo longete do teceg meseca zatim samo vezbice koje smo radili kuci i to po desetak puta na dan. Evo sada pre nego sto smo prohodali nosili smo antivarus cipelice koji su zakon. Najbolje ispravljaju stopala. Sada bili smo na kontrolu i nosicemo jos ove nove antivarus cipele ali samo za desnu nogu jer ona je iz pocetka bila problematicnija od leva, jer se leva ispravila. Inace moja mala sada ima 15 meseci a sa 13 meseci je prohodala bez forsiranja i bez ikakvih problema. Ja samo zelim da kazem ostalim mamama koji imaju vakav problem da nebrime nego samo da budu uporni i sa vezbama i sa longetama sve ce proci i sve ce doci na svoje mesto. Pozdrav


 3. Branka 04.01.2010

  Naša beba je stara 4 meseca i mi smo se odlučili za metodu gipsićima i antivarsunim cipelicama. Prvi gipsić je postavljen kada je beba imala nepunih mesec dana i već posle druge korekcije stopala su se skroz ispravila. Onda smo počeli da nosimo antivarusne cipelice (izrada je trajala dugo) koje nosimo još nekih 8 nedelja danju i noću, a posle samo noću. Uz to treba da kombinujemo vežbice koje zajedno sa cipelicama sprečavaju tzv. Recidiv deformiteta.


 4. Jelena 17.10.2009

  Moja beba je sada 3,5 meseci i rodjena se je srpastim stopalima i pess adductus-om... Odmah je primeceno po rodjenju, prvo smo radili svakodnevno physio o nista nije doprinelo. Ja bih svakom preporucila da krene sto pre kada primeti kod novorodjenceta, posto kod nas physio nista nije doprineo ja sam se odlucila na gips, malo zalosno ni manja stopala ni manji gips, 6 nedelja! Svakom bih preporucila odmah gips i bez cekanja... Beba se navikla na gips i menja se svake 2 nedelje ili pre ako je beba nemirna. Gispom korigovanje 100%


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde