Urođeni megaureter

Naziv megaureter označava proširen ureter. Može biti jednostran ili obostran. Deli se na primarni (kongenitalni) i sekundarni megaureter. Oba mogu biti refluksivni ili nerefluksivni.

Kongenitalni (primarni) megaureter je urođena anomalija nepoznatog uzroka kod koje su zbog poremećaja u oticanju urina u završnom delu uretera, jedan ili oba uretera, u pocetku prošireni, izduženi, hipertrofičnih zidova i snažne peristaltike, a kasnije istanjenih, fibrozno promenjenih zidova, sa oslabljenom peristaltikom. Bešika i uretra su normalni, a najčešće i orificijumi (otvori) uretera. Obično postoji i hidronefroza i oštećenje bubrega. Većinom kongenitalni megaureter je udružen ili je posledica vezikoureteralnog refluksa.


Sekundarni megaureter je posledica opstrukcije na nivou mokraćne bešike ili uretre (neurogena bešika, kongenitalne valvule zadnje uretre i druge vrste opstrukcija u donjem delu urinarnog trakta). Bešika je hipertrofična i trabekulirana, sa zjapećim i lateralno pomerenim orificijumima uretera.  

  

Klinička slika


Primarni i sekundarni megaureter može biti refluksivan (češće) ili nerefluksivan (ređe). Simptomi megauretera nastaju kada se megaureter dekompenzuje i kada se pojave komplikacije. Ova stanja kada se ne leče komplikuje urinarna infekcija, hidronefroza, oštećenje bubreznog parenhima i hronična renalna insuficijencija.  

Dijagnoza


Dijagnoza megauretera se postavlja na osnovu ultrazvučnog ispitivanja, ekskretorne pijelografije, mikcione cistouretrografije, cistoskopije i radioizotopskog ispitivanja.

Lečenje


Lečenje megauretera je hirurško. Sastoji se u primeni reinplantacije uretera sa ili bez sužavanja uretera. Uspeh lečenja je od 40% do 95%. Kod sekundarnih megauretera rešava se primarni uzrok, a kasnije se planira zahvat na samom ureteru. U težim slučajevima se prvo radi drenažni zahvat. Konačni zahvat se po pravilu sastoji od redukcijske ureteroplastike i potom implantacije uretera po antirefluksnom principu.    

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Almira 22.05.2015

    Postovani, moja djevojcica ima megaureter operisana je prije godinu dana, prije operacije bilo je prosiren 12 ml a poslije operacije je 7 i dslje se urin u njoj zadrzava u nesto manjem obimu a ona i dalje ima urinarnr infekcije na profilaski je i dalje na pyeloseptilu pihe 5ml, s radila je i urodinamiku ostaje u njoj urin i ima povremene kontrakcije i na ditropanu je, a ims o obostrano osetcenje bubrega, dali ce njoj pomoci ova terapija, molim vas za odg


  2. Jasminka 02.02.2012

    Poštovani! Moj sin ima 11 godina i ima urođenu dijagnozu hidronefrozis iii/iv, u sedmoj godini je operisan, na redovnim kontrolama je i na zadnjoj kontroli je lijevi bubreg u jako lošem stanju i rečeno je da ga treba vadit. Napominjem da mom sinu nije ni desni bubreg u punoj funkciji, ali je nakon operacije zaustavljeno dalje propadanje dok je sa lijevim loše skroz. Molim vas da mi odgovorite ima li nade da se sačuva lijevi bubreg i da li mi možete dati ime i broj telefona doktora kod kojeg bi mogla sa svojim sinom da odrem na dodatne preglede, a pošto sam iz bosne molim vas i približno da mi napišete cijenu tih pretraga. S poštovanjem! Zabrinuta majka


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde