Mikrostomija

Mikrostomija predstavlja urođenu ili stečenu redukciju (smanjenje) usnog otvora koje stvara kozmetičke i probleme u ishrani i kvalitetu života.

Uzrok nastanka

Mikrostomija može nastati kao posledica ožiljnih promena nakon opekotina ili udara struje. Takođe, hemijske povrede slučajnom ingestijom ili pri pokušaju suicida mogu da uzrokuju mikrostomiju. Mikrostomija  može da nastane i kod autoimunih oboljenja kao što su Raynaud-ov fenomen, skleroderma, CREST sindrom i sl, kod kojih nastaje kao posledica skleroze (otvrdnjavanja) kože. Nekoliko kongenitalnih i naslednih poremećaja je udruženo sa mikrostomijom. Tu spadaju Freeman-Sheldon sindrom, Hallermann-Streiff sindrom, oropalatalna displazija, Fine-Lubinsky sindrom, neki tipovi epidermolysis bullosa, i ponekad, Down sindrom i hemifacialna mikrozomija.

Klinička slika

Osobe sa mikrostomijom otežano unose hranu, održavaju oralnu higijenu, imaju probleme sa artikulacijom (izgovorom) i poteškoće kod popravljanja zuba. Takođe, zbog vidljivog deformiteta, ove osobe su nesigurne u sebe i izbegavaju socijalne kontakte. Pacijenti sa ovim poremećajem su visoko rizični za nastanak oboljenja zuba zbog slabog pristupa oralnoj šupiljini, takođe imaju kserostomiju ( suva usta), smanjeno izlučivanje pljuvačke i ograničena je pokretljivost jezika  što dovodi i do disfagije (otežano gutanje). Ishemične promene gingive dovode do rekurentnog gingivitisa i ispadanja zuba.

Lečenje

Kada mikrostomija dovodi do navedenih tegoba neophodna je hirurška korekcija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde