Anorektalne anomalije

Anorektalne malformacije javljaju se u spektru od analne membrane, ektopičnog i stenotičnog anusa, rektoperinealne fistule do visoke atrezije anusa i rektuma. Visoke atrezije su često povezane s fistulom urotrakta odnosno genitalnog trakta u devojčica. Učestalost je 1 : 1200 živorođene dece. Česta je udruženost s malformacijama urotrakta.

Klinička slika

Najčešći simptomi su opstipacija ( zatvor), tenezmi ( naponi) i bolovi, dok je stolica oskudna i bolna.

Dijagnoza

Početna dijagnoza se postavlja inspekcijom anogenitalne regije, posebnu pažnju treba obratiti na postojanje rektoperinealne fistule. Postoji li između rektuma i urotrakta fistula, može se u urinu pojaviti mekonijum. Radiološka dijagnostika uključuje invertogram (položaj deteta s glavom prema dole, profilni snimak sa markacijom mesta gde bi trebao biti anus, do 24 sata nakon porođaja kako bi vazduh doputovao u najdistalnijji deo creva), kada se procenjuje udaljenost između vazduha u slepom distalnom delu kolona i pubokokcigealne crte i na toj osnovi se zaključuje o visini anorektalne atrezije.

Lečenje

U novorođenčeta s visokom atrezijom anusa i rektuma primarno se radi kolostoma u području descendentnog kolona. Rekonstrukcija anusa i rektuma uz podvezivanje i resekciju fistule urogenitalnog trakta može se učiniti u dobi od 3 do 12 meseci. Ova operacija se može učiniti posteriornim sagitalnim pristupom ili provlačnom metodom (pull - through) asistiranom laparoskopski. Kod analnih membrana incizija se radi nakon rođenja. Nakon rođenja potrebno je započeti dilatacijama stenotičnih anusa odnosno rektoperinealnih fistula. Operacija transpozicije vestibularnog anusa uobičajeno se učini u dobi od 6 meseci.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Akeksandra 27.01.2022

  Poštovani, majka sam devojčice od 7 godina rodjene sa anorektalnom anomalijom. Osnovala sam Udruženje za pomoč deci i rodteljima sa anorektalnim anomalijama JEDAN u 5000 Balkan, tako da sam spremna da pomognem svima kojima je potrebna bilo kakva pomoć-razmena iskustava, saveti, podrška... Možete nas pronaći na Facebooku, Instagramu a možete posetiti i naš sajt www.jedanu5000balkan.org. Pozdrav svima i srećno


 2. Ilijana Vuletic 14.07.2017

  Molim vas za odgovor. Moja beba, sin sad ima pet i po meseci a pre skoro tri meseca sam ja primetila jos jednu rupicu pored odnosno na samom cmaricu. Nisu primetili ni neonatolog ni pedijaatar nego ja. Bili smo u Beogradu na pregledima dva puta. Stalno trazim, guglam i izlaze mi analne fistule i ostale stvari, ali nije to. 
  Rupica je duboka santim i po ima komunikaciju sa cmaricem, ali ne kaki na to. Niti gnoj niti bilo sta. Formirana je rupica ali ne znamo da li je od rodjenja. Molim vas ako neko ovo procita i zna bilo sta o ovom da me kontaktira.


 3. Suzana 19.10.2015

  Zdravo,
  moja beba ima problem sa guzom, da se tako najbolje izrazim, doktori su rekli da joj anus pomeren i da treba operacija da se radi, od tog svog stresa nisam stigla da pitam kako to ide, kolko traje i kako beba posle toga kaki, dali to nece da je smeta na ranu ili vec sta ce da urade?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde