Fibropolicistična bolest jetre

Policistična bolest jetre je kongenitalno oboljenje. Ciste jetre su često udružene sa cistama u bubregu, a moguće su i u drugim organima ( pluća, pankreas, slezina, ovarijum). Zavisno od broja i velične cista, jetra je normalnih dimenzija, lako ili jako uvećana.

Klinička slika


Simptomi i znaci se ispoljavaju u četvrtoj ili petoj deceniji života. Većina bolesnika se žali na abdominalnu distenziju, epigastrične senzacije, nauzeju ( mučnina), flatulenciju ( nadimanje), povremeno povraćanje. Pri pregledu, jetra može biti u fiziološkim granicama ili jako uvećana. Prognoza je dobra. Lošu prognozu uzrokuje udruženost s policističnom bolešću bubrega i renalnom insuficijencijom. Izuzetna je maligna alteracija.        


Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvuka i CT-a (kompjuterizovana tomografija).
     

 

Lečenje


Hirurško lečenje je retko potrebno. Aspiracija cističnog sadržaja pod kontrolom ultrazvuka je efikasna metoda. Ubrizgavanje apslutnog alkohola u cistu može sprečiti brzo ponovno stvaranje.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Šapina 02.02.2011

    Hvala mnogo!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde