Bilijarna atrezija

Bilijarna atrezija je bolest novorođene dece i mlađe odojčadi, u čijoj osnovi je atrezija ekstrahepatičnih žučnih vodova. Obliterantne promene, odnosno potpuno odsustvo žučnih puteva najčešće zahvata sve ekstrahepatične kanale. Incidencija je 1:14000 do 1:30000. Oko 25% dece ima pridružene anomalije, koje su posledica embrionalnih greški u toku organogeneze: agenezija vene cave inferior i odsustvo vene porte, ventrikularni septalni defekt, malrotacija tankog creva, situs inverzus, polisplenija i dr.       


Klinička slika


Deca imaju ikterus ( žutica) od rođenja. Stolice su, po pravilu, aholične (svetle). Jetra je uvećana. Splenomegalija (uvećana slezina) ukazuje na portnu hipertenziju.
       


Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, biopsijskih promena u jetri. Dijagnoza se potvrđuje intraoperativno holangiografijom.
       


Lečenje


Lečenje je hirurško i sastoji se u resekciji fibroznih ostataka ekstrahepatičnih žučnih puteva, disekciji porte hepatis i hepatiko-jejunostomiji. U 60% dece se uspostavlja kvalitetna drenaža žuči. Potpuno izlečenje se postiže samo u 15% uspešno operisanih. Glavna postoperativna komplikacija je holangitis.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Dejan 25.02.2021

  Pozdrav svima. Vidim da su komentari sa dosta davnim datumima, ali da li postoji neko ovde ko ce videti moj komentar i biti u mogucnosti da mi se javi na bilo koji nacin. Hvala unapred.


 2. ljiljana 26.09.2014

  Moj sin ima 12 godina i operisan je sa mesec dana od atrezije zucnih vodova. Do sada je bio ok, ali od prosle godine stanje se pogorsalo i trenutna dijagnoza je ciroz jetre.


 3. dina,zg 08.06.2014

  Moj sin ima atreziju zucnih vodova i uspjesno je operiran po kasaiu. Od operacije je proslo 1, 5 god. I zasad je sve u redu. Ako se netko suoci nazalost s tom dijagnozom moze mi se javiti da podjelimo iskustva. . . Samo hrabro!!!


 4. violeta urosevic 24.06.2011

  Cao. .
  Zovem se Violeta, iz Beograda sam, volela bi da upoznam ljude koje imaju isti problem, posto i ja imam decaka koji je operisan od iste bolesti, operisan se dva meseca i dva dana, za sada je dobro, pisite


 5. nikolina dusper 15.03.2011

  Moj sin isto ima diagnozu bilijarna atrezija. Roden je 4.9.2010 god, a operisan 25.11.2010 god u zagrebu na rebru u vodstvu doktora vukovica i prof, batinice. Jede hranu neocejt+alfare+mtc ulje. Idemo svaka dva mjeseca u zagreb na kontrolu pa ako neko zeli podjeliti sa mnom isto iskustvo moze mi se javiti na e-meil ili me naci na fb. . .


 6. aldijana janjarac 09.07.2010

  Zovem se aldijana janjarac i moj sin je obolio od ove bolesti. Ona mu je otkrivena sa 2mjeseca a operisan je 11dana poslije. Mora jesti neocate hranu i od nje su mu nalazi bolji. Neka mi se jave roditelji koji imaju isti problem. Iz gradacca sam bosna i hercegovina. Nadjite me i na facebooku


 7. Igor 06.10.2009

  Bolest je izuzetno retka. Cesce zahvata devojcice nego decake. Kada se desi (u srbiji 1-2 slucaja godisnje) , vreme reakcije je od vitalnog znacaja i nephodno je izvesti kasai hirurski postupak u sto kracem roku (izmedju 10 i 60 dana zivota) . Radi ga iskljucivo klinika u tirsovoj. Nisam medicinski strucnjak, vec prenosim iskustva iz licnog zivota - cerka mi je otkrivena bolest 4 dana od rodjenja. Ako se neki roditelj suoci sa ovim i bude mu potrebna bilo kakva pomoc, neka mi se slobodno javi. Nema puno ljudi u zemlji koji znaju za bolest a jos manje onih koji znaju da je lece.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde