Masaža olakšava tegobe kod artritisa

Poznato je da lekovi ublažavaju tegobe kod artritisa, ali stručnjaci savetuju i blagu masažu, kao vid olakšanja.

Šta je pravilna masaža?


Pre više od 2.000 godina, grči lekar Hipokrat zapisao je da bi svako ko se bavi medicinom morao da zna veštinu "trljanja koje zateže oslabljen, ili opušta zgrčen zglob". Pravilna masaža doprinosi većoj pokretljivosti zglobova, opušta mišiće, i podstiče protok krvi u koži i tkivima koja se nalaze ispod nje.

Američka fondacija za obolele od artritisa preporučuje masažu, ali uz veliki oprez. Najpre, budite blagi prema bolnom delu. Ukoliko tokom masaže osetite jak bol u određenom području, prestanite ili ublažite pokret.

Dve tehnike koje se preporučuju su
  •  "štipanje", odnosno blago stiskanje bolnog mišića između palca i ostalih prstiju. Iako jednoličan, ovaj pokret opušta, ali nemojte stiskati isto mesto duže od 15-20 sekundi
  • drugi metod je "maženje" stalnim pritiskom, odnosno prelaženje preko mišića sporim pokretom, sa više ponavljanja. Isprobavajte koji nivo pritiska vam najviše odgovara.

Mnogi koriste gel sa dodatkom mentola, koji hladi kožu i prija bolnim zglobovima. Ako koristite preparat sa dejstvom hlađenja, dobro isperite tretirano područje nakon masaže. Samo savršeno čistu kožu nakon masaže možete izložiti nekom izvoru toplote.


Ukoliko se odlučite za profesionalnog masera ili maserku, pažljivo odaberite stručnu osobu, koja ima potvrđeno iskustvo u masiranju obolelih od artritisa. Nežan dodir i poznavanje ljudskog tela od vitalne su važnosti za pokrete koji ublažavaju bol.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde