Mumps pancreatitis (zapaljenje gušterače uzrokovano virusom zaušaka)

Pankreas (gušterača) je jedna od retkih lokalizacija mumps infekcije.

Uzrok nastanka

Izazivač je virus Mumpsa, RNK virus koji pripada rodu Paramyxovirusa a porodici Paramyxoviridae, neotporan u spoljašnjoj sredini. Rezervoar virusa je čovek. Izvor infekcije je sekret iz nosa i ždrela obolele osobe, mada se izlučuje i urinom. Put prenošenja je kapljični ili direktan kontakt sa obolelom osobom. Visoko je kontagiozna bolest i veliki značaj u prenošenju imaju inaparentni oblici bolesti, koji se javljaju u 80% slučajeva.

Klinička slika

Manifestuje se slabim ili jakim bolom u trbuhu, mučninom, povraćanjem i masnim i sjajnim stolicama. Javlja se oko 10 dana od početka bolesti. Ukoliko je zahvaćen endokrini pankreas može nastati dijabetes.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i seroloških ispitivanja. Krvna slika ukazuje na virusnu infekciju, amilaze u serumu i urinu su povišene, a moguća je i izolacija virusa na primarnim ćelijskim kulturama. Virus se izoluje iz pljuvačke, urina, likvora. Identifikacija se vrši serološkim testovima: ELISA, RVK, RIH, imunoflorescencija.

Lečenje

Nema specifičnog lečenja. Terapija je rehidrataciona, simptomatska i vitaminska. Obavezno je mirovanje u postelji.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde