Hrana koja smiruje creva

Stručnjaci veruju da bi nova dijeta poznata pod akronimom FODMAP mogla da pomogne ljudima kod kojih je utvrđen sindrom iritabilnog crevaZa ovu bolest su karakteristični: problemi sa crevima, intenzivan bol, nadimanje u stomaku, konstipacija (zatvor) i dijareja (proliv).

U pomenutoj dijeti temelj ishrane su slabo apsorbujući šećeri te se stoga preporučuje konzumiranje namirnica kao što su: med, jabuka, krušaka, šljiva, beli i crni luk i poriluk.

Osim toga, tvrde naučnici, dobro je jesti zelje, karfiol, pasulj, ali i poliolske zaslađivače koji se često nalaze u slatkišima bez šećera.

Stručnjaci tvrde da ovakva ishrana sadrži šećere koji se lako razlome i koji se apsorbiraju u tankom crevu te stoga ne dolazi do simptoma iritabilne bolesti creva.

Sindrom iritabilnog creva je hronična bolest od koje pati čak 20% populacije, a od toga 75% žena.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Aleksandar Jovanović 20.08.2022

    Veoma čudan tekst koji prosto zbunjuje. Molim vas da mi veoma kratko kažete da li za IBS smem da jedem pirinač.


  2. Dr Aleksandra Kapamadžija 20.10.2015

    Verujem da je štamparska greška - sve ono što ste napisali u ovoj dijeti da je dobro jesti, u stvari, suprotno, nije dobro jesti. Prijateljska sugestija za ispravku i predlažem da malo opširnije napišete o ovom načinu ishrane, šta se preporučuje od namirinica, a šta ne, jer danas veoma mnogo ljudi ima ovaj problem nadimanja, gasova, bolova i promena stolice (iritabilni kolon, ako se isključe organski uzroci) . Inače, mojim pacijentima predlažem uvek vaš sajt kada žele sami da traže neke medicinske informacije.


  3. Zorica 25.09.2014

    Dobar dan, prosto sam sludjena ništa mi nije jasno, od sajta do sajta razlikuje se preporučena hrana, taman sam, mislim, shvatila da ne smem da jedem npr. Jabuke kruške, pasulj, mleko, jogurt i dr. A onda na drugom sajtu mi izričito po fodmap dijeti zabranju iste namirnice. Ne znam koje u pravu i šta se zaista preporučuje protiv nadutoasti, odnosno za one koji imaju problema sa crevima. Šta preporučuje fomap dijeta


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde