Hepatična pelioza

Hepatična pelioza je asimptomatski poremećaj u kome nastaju cistični prostori rasuti po jetri ispunjeni krvlju.

 

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka je nepoznat. Postoje brojne teorije koje objašnjavaju nastanak hepatičme pelioze i uključuju opstrukciju protoka krvi iz sinusoida jetre, hepatocelularnu nekrozu, direktno oštećenje sinusoida jetre korišćenjem nekih lekova (anabolički steroidi, azatioprin, tamoxifen), toksina (polivinl hlorid, arsen i dr) i infekcija kod imunodeficijentnih pacijenata.      

 

Klinička slika

Cistični prostori su veličine od nekoliko milimetara do 3 cm u prečniku i ispunjeni su krvlji. Najčešće je ovo stanje asimptomatsko ali se nekada može javiti ruptura sa hemoragijom ili se razvija oboljenje jetre, portna hipertenzija i tada nastaju žutica, hepatomegalija (uvećana jetra) i insuficijencija jetre.  
   

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, CT-a (kompjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearna magnetna reonanca), angiografije. Slučajevi bez simptoma se slučajno otkrivaju pri kontrolnim pregledima i ultrazvuku.      

 

Lečenje

Treba prestati sa ordiniranjem  inkriminisanog leka ili izbegavati ekspoziciju toksinima koji su doveli do pelioze. Terapija je simptomatska, zavisi od kliničkih manifestacija. Ishrana bolesnika treba da je uravnotežena, sa dovoljno vitamina, proteina, ugljenih hidrata i masti. Alkohol se  u potpunosti zabranjuje. Ograničava se teži i dugotrajan napor. U cilju snižavanja povišenog portnog pritiska primenjuju se beta blokatori, najčešće propranolol. Iz grupe vazodilatatora se daju nitrati.  

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde