Funkcionalne kolopatije

Funkcionalne kolopatije su primarni poremećaji svih funkcija debelog creva u kojima organske lezije kolona, ili ne postoje ili nastaju sekundarno i nalaze se u drugom planu.

Uzrok nastanka

Etiološki faktori koji dovode do nastanka funkcionalnih kolopatija su kompleksni i nedovoljno poznati. Najčešće se ističu emocionalni i psihogeni uzroci. Početak oboljenja ili recidiv se često javlja u toku ili posle nekog jakog uzbuđenja, nervne napetosti ili sukoba. Od značaja su i postinfektivni faktori.

Klinička slika

Simptomatologija je polimorfna i varijabilna. Najčešći simptomi su abdominalni bol, opstipacija (zatvor) i/ili dijareja (proliv) i nadutost trbuha. Tipična je varijabilnost bolova u intenzitetu, vremenskom nastanku i lokalizaciji. Precipitirajući faktori su psihička napetost, hrana, duvan. Predilekciona mesta bola su predeo cekuma, područja fleksura, epigastrijum i donja leva polovina trbuha. Bol nikada ne zrači u leđa. Karakter i trajanje bola je različito (tištanje ili tipa ublaženih kolika). Bitna karakteristika bolova je da nestaju nakon defekacije, flatulencije ili aplikacije toplote na trbuh. Abnormalna evakuacija fecesa je značajna klinička manifestacija. Feces je tvrd, fragmentisan ili tanak u vidu olovke. Ukoliko se javi dijaroidni sindrom, karakterišu ga kašaste i vodenaste stolice, naročito izražene ujutru ili posle doručka. Opšte stanje bolesnika je dobro.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, koprokulture, rektosigmoidoskopije, irigografije.

Lečenje

Ne postoji jednostavna i jedinstvena dijeta, koja bi se mogla primeniti kod svih bolesnika. Zapaženo je da bolesnici sa opstipacijom (zatvor) dobro reaguju na povećan unos vlaknastih sastojaka hrane (pšenične mekinje, kukuruzne pahuljice, hleb od punog brašna). Neke materije (mahunasto povrće, kupus, mleko) mogu pogoršati simptome. Medikamentozna terapija je indikovana u slučajevima upornih opstipacija. Bolesnicima sa dijarejama daju se crevni akinetici. Grčeviti bolovi otklanjaju se spazmoliticima muskulotropnog dejstva.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde