Stridor


Stridor je visokotonsko inspirijumsko kontinuirano zviždanje, koje je prouzrokovano opstrukcijom larinksa i/ili traheje.

Uzrok nastanka

Daleko najčešći uzrok stridora je akutni laringotraheobronhitis ( sindrom krupa). Uzroci stridora su i suženje larinksa i traheje uzrokovane difterijom, edemom glotisa i stranim telima.

Klinička slika                                                                                                              

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka traheji i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji kad dete kašlje. Jaka stenoza može uzrokovati i ekspiratorni stridor slično bronhijalnoj astmi. Perzistentni stridor se najčešće javlja u prvom mesecu života i njegov najčešći uzrok je tzv. infantilni larinks.

Dijagnoza  

Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda i to - indirektni pregled larinksa, kao i kada je to potrebno mikrobiološke analize.

Lečenje        

Leči se osnovno oboljenje koje je izazvalo stridor. Kada je u pitanju laringitis potrebno je mirovanje, odmor glasa i tople inhalacije. Takođe se primenjuju antibiotici, antitusici, kortikosteroidi kod otoka i analgetici.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Allomanny 18.04.2011

    Pročitajte ceo blog prilično dobro


  2. jelena 20.03.2011

    Kako se leci stridor ili bolje receno subgloticna stenoza odgovorite mi molim vas na moj mejl krsticpetrovic@yahoo.com


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde