Stridor

Stridor je visokotonsko inspirijumsko kontinuirano zviždanje, koje je prouzrokovano opstrukcijom larinksa i/ili traheje.

Uzrok nastanka

Daleko najčešći uzrok stridora je akutni laringotraheobronhitis ( sindrom krupa). Uzroci stridora su i suženje larinksa i traheje uzrokovane difterijom, edemom glotisa i stranim telima.

Klinička slika                                                                                                              

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka traheji i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji kad dete kašlje. Jaka stenoza može uzrokovati i ekspiratorni stridor slično bronhijalnoj astmi. Perzistentni stridor se najčešće javlja u prvom mesecu života i njegov najčešći uzrok je tzv. infantilni larinks.

Dijagnoza  

Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda i to - indirektni pregled larinksa, kao i kada je to potrebno mikrobiološke analize.

Lečenje        

Leči se osnovno oboljenje koje je izazvalo stridor. Kada je u pitanju laringitis potrebno je mirovanje, odmor glasa i tople inhalacije. Takođe se primenjuju antibiotici, antitusici, kortikosteroidi kod otoka i analgetici.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. HAJDUK VICTORIJA 30.12.2020

    MOJ UNUK OD 1 GODINU SSSVEC DUZE VREMENA MNOGO KASLJ I DOBIJE TEMPARATURU PA GA VRATE IZ OBDANISTA DANAS SU REKLI DA IMA STRIDOT DALI STEREONE I INHALACIJU INHALACIJU NECE DA PRIMI NE DA MOLIM KAZITE MI STA DA RADIMO?


  2. Allomanny 18.04.2011

    Pročitajte ceo blog prilično dobro


  3. jelena 20.03.2011

    Kako se leci stridor ili bolje receno subgloticna stenoza odgovorite mi molim vas na moj mejl krsticpetrovic@yahoo.com


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde