Neredovni menstrualni ciklus utiče na plućne bolesti

Žene koje imaju neredovni menstrualni ciklus imaju veći rizik da dobiju astmu ili poremećaj rada pluća, saopštili su naučnici u studiji objavljenoj u SAD. 

"Lekari treba da budu svesni da žene sa neredovnim menstrualnim ciklusom, imaju veću predispoziciju za astmu i za poremećaj rada pluća", izjavio je naučnik Fransisko Gomes Real sa univerzitetske bolnice Haukeland u norveškom gradu Bergen.

 Naučnici su i u ranijim istraživanjima utvrdili da postoji veza između plućnih bolesti i poremećaja lučenja polnih hormona. Real i njegove kolege su utvrdili da je menstrualna neredovnost povezana i sa astmom. 

Žene sa neredovnim ciklusom [dužim od 32 dana] imaju značajno veću opasnost da razviju simptome astme od žena s normalnim ciklusom, navodi se u studiji. "Gojaznost, mala fizička aktivnost i neredovni menstrualni ciklus predstastvaljaju faktore rizika za plućne bolesti', dodao je Real. Studija je objavljena u najnovijem broju američkog medicinskog časopisa "Džornal of alerdži" and klinikal imunolodži".


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde