Astma zahteva disciplinu

Astmatičari koji svoju bolest teško mogu da kontrolišu često ne uzimaju uredno prepisane lekove, pokazala je jedna studija obavljena u Severnoj Irskoj. Čak i uz prepisane visoke doze steroida, kod oko pet odsto odraslih astmatičara bolest se teško kontroliše, simptomi su uporni, a napadi česti, rizik se povećava do fatalnih, preneo je Rojters.
Tim sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu, kojim je rukovodio dr Liam Hini, je na 182 pacijenta pokušao da utvrdi šta je uzrok njihovog težeg oblika bolesti. Pri tom, terapija, odnosno njeno ne pridržavanje, nije uzimano u obzir kao mogući bitan faktor. I sami ispitanici su na početku istraživanja tvrdili da redovno uzimaju terapiju.

Ispostavilo se, međutim, da je 35 odsto ovih pacijenata u praćenom periodu iskoristilo manje od polovine recepata za steroide koji se inhaliraju. Ti pacijenti su u znatnom broju slučajeva bili bar tri puta hospitalizovani u toku prethodne godine. Pri tom su žene bile naročito sklone da se ne pridržavaju propisane terapije.

Od 51 praćenog ispitanika, koji je trebalo da uzima oralni medikament " prednisolon", 45 nije redovno uzimalo lek, pokazala je analiza krvi. Tek pošto su bili suočeni s ovim nalazima, 88 ispitanika je ipak priznalo da se ne pridržava terapije.
Zaključak severnoirskog tima je to da bi kod praćenih osoba astma verovatno imala znatno bolji tok da su se pridržavali prepisane preventivne terapije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. ZHi 16.02.2012

    Tako ti je to, kad pravi volovi nisu zavrsili na raznju nego u prostorijama gde se kroji sudbina novca i njena putanja (u onaj mali otvor na sakou, pantalonama)


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde