Zapaljenje rubova kapaka (Blepharitis)

Zapaljenja rubova kapaka dosta se često sreću. Oboljenjem mogu da budu zahvaćeni koža, folikuli trepavica i Meibomove žlezde. Bliska veza s okom čini da ova zapaljenja mogu da budu praćena promenama na vežnjači (konjunktivi), zbog čega dobijaju poseban značaj.

Uzrok nastanka

Blepharitis squamosa je češća kod osoba sa seborejom kože i peruti na kosmatom delu glave. Stafilokokna infekcija takođe može da izazove kliničku sliku  blepharitis squamose. Izvestan značaj se pridaje konstituciji, alergiji, anomalijama refrakcije, hipovitaminozi, endokrinim poremećajima, nadražuju prašinom i dimom. Etiopatogeneza blepharitis ulcerosa je slična kao kod skvamoznog oblika, s tom razlikom što se ovde češće radi o infekciji, i to obično stafilokoknoj.

Klinička slika

Blepharitis squamosa je zapaljenje kože rubova kapaka. Klinička slika se odlikuje lakim zadebljanjem rubova kapaka, koji su u predelu trepavica pokriveni ljuspicama koje se perutaju. Po skidanju ovih ljuspica vidi se hiperemična (jako crvena) koža. Trepavice više otpadaju nego kod zdrave osobe, ali ponovo izrastu. Bolesnici osećaju svrab, zbog čega često dodiruju prljavim rukama kapke i pogoršavaju bolest. Zapaljenje dugo traje, obično nekoliko godina, ali ne ostavlja značajnije posledice.

Blepharitis ulcerosa je zapaljenje kože rubova kapaka, folikula trepavica i Meibomovih žlezda, koje se odlikuju stvaranjem sitnih apscesa u folikulima, sa kasnije stvaranjem ulceracija (grizlica). Mnogo je ređi od skvamoznog oblika.

Rubovi kapaka su zadebljali, crveni, pokriveni žućkastim krustama, posle njihovog skidanja vidi se neravna osnova, posuta grizlicama. Trepavice slepljene sekretom lako ispadaju pri čemu ponovo ne izrastu, tako da ih u kasnijem stadijumu uopšte nema (madarosis). Na mestu grizlica se stvaraju ožiljci koji izmene ivice rubova kapaka, tako da kapci ne mogu više dobro da prionu jedan uz drugi. Ovo dovodi do suženja. Neprestano stvaranje grizlica i njihove ožiljne promene dovode do izvrtanja kapaka, što još više pogoršava stanje. Bolest traje godinama i vrlo je tvrdokorna prema lečenju.

Lečenje

Pre svega treba da se vodi računa o čistoći rubova kapaka. Lokalno se primenjuju keratolitici, a lečenje seboreje i kosmatog dela glave ubrzava izlečenje na rubovima kapaka. Kod stafilokokne infekcije se lokalno primenjuju antibiotske masti prema antibiogramu. Premazivanje rubova kapaka 1%-tnim rastvorom srebra nitrata može da koristi kod upornih slučajeva. Ulcerozni oblik se leči na isti način, s tim što lečenje mora biti redovno i veoma dugotrajno sprovođeno, te zahteva veliko strpljenje, a upereno je prvenstveno protiv stafilokokne infekcije, koja je često rezistentna prema mnogim antibioticima, što se određuje antibiogramom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Jasna 08.01.2024

  Lečim se od proleća, prošla različite kapi i ništa ne pomaže, trenutno samo ispiram fiziološkim rastvorom i perem Kosili šampion.


 2. Stefan 02.07.2013

  Bio sam kod nekoliko oftamologa čak i dermatologa, niko ne kaže ništa pametno, sve se svodi na to da je to seboreja, a to nije bolest već stanje kože, i da to ne može da se izleči - može jedino da se kontroliše, i to redovnom higijenom kapaka. Uvek bude isti trio koji mi ne pomaže: vruća tkanina na oči, čiscenje stapićima i baby šampon. Da je seboreja na kosi ili negde na licu, zaista ne bi bio problem al ovo je katastrofa. Na stranim sajtovima nalećem na postove ljudi koji pate od ovoga vise od 5 godina. Možda da probas sa brisom kože kapaka, bakterijskim i gljivičnim, mada nešto sumnjam da od toga ima vajde. Što se razmere tiče: jedna kap ulja u 2-3 dl skuvane vode, malo naravno sačekas da se ohladi, pa promućkaš. Ni to nije neko rešenje al je nekako najbezbolnije. Ima na trzistu puno ulja namenjenih za kožu al meni ne prijaju jer jako isparavaju i bude mi još gore. Kreme upadaju u oči pa moram pred spavanje da ih stavljam. Tetraciklini mi nisu pomogli ni oralno (dovicin) ni kad sam mazao (hidrociklin) . Kortikosteroidi su još i ok, al čim prestanes sa stavljanjem, sve se vrati na početno stanje. Srebrna koloidna voda mi ne daje rezultate, isto važi za aloja aktivator, aktivni kiseonik, srebrnu kremu, kamilicu, žalfiju, sve žive kapi za vlaženje očiju, koješta sam probao ali ni dan danas nemam nikakvu konkretnu terapiju. Takodje treba uraditi alergo test, intoleranciju na hranu, prilagoditi ishranu, živeti zdravije, izbaciti kafu, alkohol, cigarete itd. Probaj da naručis neki od proizvoda preko interneta, kojih nema kod nas. To ću očigledno morati i ja.


 3. Lela 24.06.2013

  Imam blepharitis već 3 meseca. Koliko vidim neki ga imaju dosta duže. Poslednji bris oka od maja meseca ukazuje da imam staphylococcus epidermidis, a antibiogram pokazuje da je na dosta antibiotika ona osetljiva. Čini mi se da i nije dovoljna osetljiva. Do sada sam korisila marocen kapi u kombinaciji sa hloramfenikol masti, zatim oftamol kapi, dexamethason-neomycin mast, tobradex mast, hypromeloza kapi, hylo-care kapi. Mozda sam nešto i propustila. Danas sam ponovo radila radila bris oka, čekam rezultate za par dana, ali skeptik sam. Sumnjam da će sve biti ok. Jednostavno osećam da je i dalje prisutna. Duž trepavica imam lagano zadebljanje koje me dodatno iritira. Ne znam šta je u pitanju, da li apsces u folikulu trepavica, lojne zlezde? Od tri oftamologa ni jedan ništa konkretno nije rekao. Redovno čistim rubove kapaka i zagrevam ih ali ništa ne pomaže. Molim svakoga ko ima slična iskustva da piše. Koja terapija uspešno rešava problem? Ne mogu se samo pomiriti sa činjenicom da ne postoji lek! Molim Stefana koji je već napisao komentar da napiše koji odnos vode i origano ulja koristi? Interesuje me da li neko ima iskustva i sa koloidnom srebrnom vodom ili sa vidovom travom? Da li je neko bio pod terapijom tetraciklinima?Hidrciklin mast lokalno i oralno antibiotik dovicin 100mg dnevno u periodu od 2 meseca?


 4. Stefan 04.06.2013

  Isti problem, ista muka, još malo pa dve godine. Pokušao sam sve i svašta, za sada najbolje rezultate daju: Canesten za kožu, i origano ulje. U šejker sipati proključalu vodu, kad se malo ohladi, sipati kap-dve ulja i promućkati. Umoče se dva tufera vate, malo procediti i držati na očima par minuta, (dok ne krene ozbiljno da peče) i tako recimo 3-4 puta dnevno, a može i po potrebi. Nadam se da će nekome koristiti.


 5. Bojan 30.10.2009

  Ja ga imam već godinama i nikako da ga izlečim. Prošao sam sve faze lečenja i oboljenja. Sad sam uporan i izlecicu ga. Crvene su mi oči tj. imam blefarokonjuktivitis. Trenutno stavljam hipromeloza v. Suza, natrijum kromoglikat za alergiju ikornerigel. Bolje je, ali nema pravila. Kad vozim, kad sam za računarom, pocrvene na brzinu i to ti je to.


 6. Rajko 25.08.2009

  Nevene, stu muku imam i ja nekoliko godina, razne kapi, masti i ništa od tih nasih domaćih proizvoda. Ja koristim lid-care. To je lek koji možes naći u zemljama EU, Kanadi, Americi. To je tečnost kojom se navlaže trepavice. Na zapadu je koriste za skidanje vodootporne sminke. Nije joj velika cena, do nekih 10 eura. Pomoćiće ti puno ali ne i izlečiti jer da bi se izlečio, trebao bi da živis kao u nekom staklenom zvonu, tako sam ja shvatio mog doktora.


 7. Neven 16.02.2009

  Ja imam ovu bolest već godinu dana i pre mesec dana je počeo da mi se muti vid na levom oku. Sada kad gledam na levo vidim mutno! Na desnom je ok vid. Mažem korticin 2 puta dnevno na desno oko,a hloramfenikol isto 2 puta dnevno na levo, tako mi je rekao doktor. Šta da radim? Imate li neki savet, da mi prodje više ovo? I kako se dobija ova bolest? Ja uopšte nemam pojma odakle sam dobio.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde