Ectropium (Ektropijum)

Ektropijum je izvrtanje kapaka tako da je konjunktiva okrenuta upolje, izložena spoljnim uticajima i sasušenju, crvena je i zadebljala. Kod ektropijuma donjeg kapka izvrnutost donje suzne tačkice ne dozvoljava odvod suza, što izaziva suženje, a neprestano brisanje suza pogoršava stanje ektropijuma.

Podela i klinička slika

Ectropium spasticum nastaje pretežno kod mlađih osoba sa zapaljenom i zadebljalom konjunktivom koja udaljuje rub kapka od očne jabučice, a istovremeno postojanje blefarospazma (grč kapka) izvrće kapak.

Ectropium paralyticum se javlja na donjem kapku posle pareze i paralize facijalnog nerva. Kod periferne oduzetosti sve tri grane ovog nerva takva osoba ne može da nabora čelo, ne može da zatvori očne kapke, te spava sa otvorenim okom (lagophtalmus ili zečije oko) i ne može da ravnomerno pokaže zube.

Ectropium senile nastaje takođe na donjem kapku i to kod starijih ljudi, zbog staračkih promena na mišiću i drugim tkivima kapka koja olabave.

Ectropium cicatriceum je posledica ožiljnih promena na koži kapaka i njihove okoline. Ožiljci nastaju usled povreda i bolesti, kao što su periostitis orbitalne ivice, antraks, ulcerozni dermatitis i dr.

Lečenje

Kod spastičkog oblika lečenje je usmereno na izlečenje osnovnog oboljenja posle čega spontano nestaje ektropijum.

Ectropium paralyticum zahteva lečenje facijalnog nerva, a u slučaju da se paraliza ne povuče, treba operativno skratiti otvor kapka s temporalne strane.

Ectropium senile u lakšim početnim stadijumima može da se otkloni brisanjem suza i lakom masažom, pokretima koji su upravljeni nagore i nazalno, tako da podižu kapak i vraćaju donju suznu tačkicu u normalan položaj. U odmaklijem stadijumu se radi operacija kojom se skraćuje donji kapak i time priljubljuje uz očnu jabučicu.

Ectropium cicatriceum se leči plastičnim operacijama, bilo da se posle isecanja ožiljka nastali defekt pokrije kožom čela i obraza ili da se radi slobodna transplantacija kože i tkiva sa udaljenih delova tela.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Alimpije 14.04.2011

    Pročitajte ceo blog, prilično dobro!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde