Entropium (Entropijum)

Entropium je uvrtanje ruba kapka prema očnoj jabučici, tako nastaje trichiasa - trepavice dođu u dodir sa površinom rožnjače (corneae) i vežnjače (conjunctive). Dolazi do osećaja stranog tela u oku, grebanja i suzenja. Trihijaza može da izazove teške komplikacije u vidu grizlica na rožnjači.

Uzrok nastanka i podela

Entropium spasticum se javlja na donjem kapku i nastaje usled nadražajne kontrakcije m. orbicularis oculi (blefarospazam - grč kapka) kod zapaljenskih promena prednjeg segmenta oka. Viđa se nekada kod dece koja imaju dugotrajan blefarospazam. Entropium spasticum je češći kod starijih osoba jer se dublje postavljena očna jabučica (enoftalmus) zbog atrofije masnog tkiva orbite i smanjena elastičnost kože kapka udružuju sa grčenjem mišića i pospešuju stvaranje spastičkog entropijuma.

Entropium cicatriceum se javlja kad postoje ožiljci u vežnjači i tarzusu (trahom, difterija, pemfigus, povrede-prvenstveno hemijskog porekla).

Lečenje

Lečenje spastičkog entropijuma obuhvata u prvom redu odgovarajuće lečenje očnog oboljenja koje je izazvalo entropijum, a zatim dolaze u obzir injekcije 2% rastvora novocaina, xylocaina ili 50% alkohola u m. orbicularis oculi. Rub kapka može da se povuče flasterom čiji se drugi kraj zalepi za kožu obraza. Ako ovakvo lečenje ne dovede do željenog uspeha, pristupa se hirurškom lečenju.

Entropium cicatriceum se leči hirurški. Ako postoji trihijaza samo nekoliko trepavica, može im se koren uništiti elektrolizom. Trihijaza jačeg obima leči se plastičnom operacijama.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde