Lečenje vlažne forme senilne degeneracije makule (SDM)

Nastavljamo seriju tekstova o senilnoj degeneraciji makule (SDM). Ovim želimo da ukažemo na važnost redovnih pregleda starije populacije kod oftalmologa i značaj pravovremenog lečenja. Seriju tekstova pratiće i video sadržaj koji ćemo uraditi sa specijalistom oftalmologije.


Pretplati se na Stetoskop.info NEWSLETTER LISTU koja se bavi temama iz oftalmologije, poput ove >>>>>>>


Lečenje vlažne SDM je usmereno ka eliminaciji tečnosti i održavanju mrežnjače što je više i duže moguće suvom. Vlažna SDM se najčešće leči injekcijama, primenom anti-VEGF lekova u oko. Injekcije se daju u određenim vremenskim razmacima, a njihova se učestalost može razlikovati. anti-VEGF terapija pomaže u sprečavanju nastanka novih, propusnih krvnih sudova i dodatnog nakupljanja tečnosti u mrežnjači, budući da tečnost može dovesti do daljnjeg gubitka vida.

Pre svake primene injekcije, neophodno je uraditi pregled sa potpuno bezbolnom metodom snimanja koja se zove optička koherentna tomografija (OCT), za otkrivanje tečnosti u mrežnjači. Između zakazanih pregleda važno je da pacijenti sami prate promene vida pomoću Amslerove mreže. Bez obzira na to u kojoj fazi lečenja se pacijent nalazi, neophodno je napraviti brižljiv plan kako da se na najbolji mogući način živi sa vlažnom SDM. Pored stručnog oftalmološkg tima, udruženje pacijenata obolelih od SDM je mesto gde pacijenti mogu dobiti neophodne savete, podršku i korisne informacije. Jako je bitno imati uz sebe porodicu, prijatelje ili komšije koji mogu pomoći u svakodnevnim potrebama, kao što su kupovina namirnica i odlazak na lekarske preglede.

Neophodno je da pacijenti promene određene životne navike kako bi smanjili rizik od gubitka vida:

  • Prekinuti pušenje;
  • Održavanje zdrave telesne težine;
  • Redovna kontrola krvnog pritiska;
  • Ishrana bogata tamnozelenim povrćem i voćem. Te namirnice sadrže materije koje prirodno uravnotežuju angiogenezu (stvaranje novih krvnih sudova);
  • Ishrana ribom sa visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina i izbegavanje ostalih masnoća u hrana;
  • Redovna fizička aktivnost.

1. Age-related macular degeneration: diagnosis and management. NICE Guideline NG82 January 2018.
SDM
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde