Retinalna tečnost i njen značaj u vlažnoj SDM

Nastavljamo seriju tekstova o senilnoj degeneraciji makule (SDM). Ovim želimo da ukažemo na važnost redovnih pregleda starije populacije kod oftalmologa i značaj pravovremenog lečenja. Seriju tekstova pratiće i video sadržaj koji ćemo uraditi sa specijalistom oftalmologije.


Vlažnu formu SDM karakteriše poremećen rast krvnih sudova ispod mrežnjače, koje propuštaju tečnost i krv, što može dovesti do oštećenja makule i gubitka oštrog, centralnog vida.

Jedna velika studija sa preko 1000 pacijenata je pokazala da je prilikom postavljanja dijagnoze vlažne SDM čak 82% pacijenata imalo nakupljenu tečnost koja je zahvatala centralnu, fovelarnu zonu makule (prema nalazu OCT) a 30% pacijenta imalo tečnost u svim slojevima.

Glavna odlika vlažne SDM je zadržavanje tečnosti u retini koje odovodi do strukturnih i funkcionalnih oštećenja. Svako prisustvo tečnosti na nivou retine ima negativni uticaj na vidnu oštrinu, mora se smatrati patološkim i mora se adekvatno lečiti, a u cilju prevencije trajnog gubitka vida. Stoga, eliminacija retinalne tečnosti je esencijalna za adekvatno lečenje vlažne forme SDM. Anti- VEGF terapija sprečava stvaranje novih krvnih sudova i stabilizuje retinalnu morfologiju. Trenutne smernice svih značajnijih oftalmoloških udruženja za lečenje vlažne SDM su bazirane na prisustvu tečnosti na nivou retine 2-4.


Reference
1. Ying G. et al. Ophthalmology. 2013;120:122-129;
2. Schmidt-Erfurth U. Br J Ophthalmol. 2014;98:1144-1167.
3. Royal College of Ophthalmologists. Age-Related Macular Degeneration: Guidelines for management. 2013.
4. American Academy of Ophthalmology. Age-Related Macular Degeneration Preferred Practice Patterns. 2015.SDM
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde