Simptomi senilne degeneracije makule (SDM)


Nastavljamo seriju tekstova o senilnoj degeneraciji makule (SDM). Ovim želimo da ukažemo na važnost redovnih pregleda starije populacije kod oftalmologa i značaj pravovremenog lečenja. Seriju tekstova pratiće i video sadržaj koji ćemo uraditi sa specijalistom oftalmologije.


Senilna degeneracija makule se obično razvija postepeno i bezbolno, tj. ni suvi ni vlažni oblik SDM ne izazivaju bol. Znaci i simptomi bolesti mogu se razlikovati, u zavisnosti od toga koji od dva tipa makularne degeneracije imate.

Prvi znak vlažne SDM može biti potreba za više svetla kada se nešto radi izbliza. Novinski članci mogu postati teži za čitanje, a ulični znakovi se teže prepoznaju. Kada pacijenti gledaju mrežu ili pločice na zidu, neke prave linije deluju izobličeno ili krivo. Siva ili prazna mesta mogu prekriti središte vidnog polja.

Stanje se obično razvija postepeno, ali ponekad može brzo napredovati, što dovodi do ozbiljnog gubitka vida na jednom ili oba oka. Vlažna SDM utiče pre svega na centralni vid, što otežava ili onemogućava čitanje, vožnju, prepoznavanje lica ljudi i obavljanje detaljnih poslova, što u značajnoj meri utiče na kvalitet života. U većini slučajeva oštećenja izazvana SDM su trajna, ali rano otkrivanje može pomoći u smanjenju stepena gubitka vida.

Kod suve SDM prisutni su sledeći simptomi:

  • Potreba za sve jačim osvetljenjem tokom čitanja ili bliskog rada;
  • Sve veće poteškoće u prilagođavanju na nizak nivo osvetljenosti, na primer pri ulazu u slabo osvetljenu prostoriju;
  • Štampane reči koje postaju sve mutnije;
  • Boje koje izgledaju manje sjajne;
  • Poteškoće u prepoznavanju lica;
  • Postepeno povećavanje maglovitosti vašeg vida;
  • Zamućena ili slepa tačka u centru vašeg vidnog polja.

Kod vlažne SDM mogu se pojaviti sledeći simptomi koji mogu brzo napredovati:

  • Vizuelna izobličenja, poput ravnih linija koje izgledaju talasasto ili skrivljeno, vrata ili ulični znak koji izgledaju kao da su oštećeni ili predmeti koji se čine manjim ili daljim nego što bi trebalo;
  • Smanjenje ili gubitak centralnog vida;
  • Centralno mutno mesto.

U bilo kojem obliku SDM, vid može oslabiti na jednom oku dok drugo ostaje u redu godinama. Vid i način života pacijenata počinju dramatično da se pogoršavaju kada se ovo stanje razvije na oba oka.


Pretplati se na Stetoskop.info NEWSLETTER LISTU koja se bavi temama iz oftalmologije, poput ove >>>>>>>SDM
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde