Senilna degeneracija makule (SDM) – vlažna (neovaskularna) SDM

Nastavljamo seriju tekstova o senilnoj degeneraciji makule (SDM). Ovim želimo da ukažemo na važnost redovnih pregleda starije populacije kod oftalmologa i značaj pravovremenog lečenja. Seriju tekstova pratiće i video sadržaj koji ćemo uraditi sa specijalistom oftalmologije.


Pretplati se na Stetoskop.info NEWSLETTER LISTU koja se bavi temama iz oftalmologije, poput ove >>>>>>>


Vlažna senilna degeneracija makule (SDM) prema procenama zahvata oko 20 miliona ljudi širom sveta i vodeći je uzrok gubitka vida među osobama u dobi od 65 i više godina.

Vlažna SDM je uzrokovana pojavom viška vaskularnog endotelnog faktora rasta (VEGF, eng. ‘vascular endothelial growth factor’), koji dovodi do prekomernog rasta nezrelih krvnih sudova u oku. Vlažna SDM se razvija se kada novi krvni sudovi izrastu iz sloja koji se zove horoidea koji je ispod makularnog dela mrežnjače. Taj proces se zove horoidalna neovaskularizacija (CNV). Ovi novi, nezreli krvni sudovi su veoma porozni i propuštaju tečnost i krv, što dovodi do uništavanja fotorereceptora u makuli (žutoj mrlji).

Tada dolazi i do pojave prvih simptoma:

  • Zamućen centralni vid, iskrivljen vid;
  • Prazno ili tamno područje u centru vidnog polja;
  • Promena oblika i veličine predmeta;
  • Ravne linije postaju talasaste ili krive;
  • Poteškoće s vidom u svakodnevnim aktivnostima (čitanje, gledanje TV-a ili upravljanje vozilom).

Jedno ili oba oka mogu biti zahvaćena vlažnom SDM. Kad je zahvaćeno samo jedno oko, gubitak vida teže je otkriti jer zdravo oko više radi da bi kompenzovalo bolesno oko. Međutim, šanse za razvoj bolesti na drugom oku se uveliko povećavaju. Stoga su potrebni učestali samopregledi (svakog oka pojedinačno) i redovne posete oftalmolozima da bi se pratila oštrina vida u oba oka.

Važno je znati da slične simptome može uzrokovati i zamućenje sočiva, tzv. katarakta ili mrena. Međutim, kod katarakte nema iskrivljenja slike nego je vid samo jednoliko zamućen. Katarakta, za razliku od vlažne SDM, nije stanje koje zahteva promptno lečenje.

Kod vlažnog oblika makularne degeneracije, gubitak vida je obično brz i težak, što na kraju rezultira slepilom.


Reference:
1. Yonekawa Y. J Clin Med 2015.
2. Wykoff CC. JMCP 2018.


U Beogradu možete zakazati pregled kod:


SDM
Podeli tekst:

Doc. dr Dijana Risimić je specijalista oftalmologije iz Beograda sa višegodišnjim iskustvom u radu sa pacijentima sa dijabetičkom retinopatijom i bolestima žute mrlje

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde