Senilna degeneracija makule (SDM) – suva SDM

Nastavljamo seriju tekstova o senilnoj degeneraciji makule (SDM). Ovim želimo da ukažemo na važnost redovnih pregleda starije populacije kod oftalmologa i značaj pravovremenog lečenja. Seriju tekstova pratiće i video sadržaj koji ćemo uraditi sa specijalistom oftalmologije.


Pretplati se na Stetoskop.info NEWSLETTER LISTU koja se bavi temama iz oftalmologije, poput ove >>>>>>>


Senilna degeneracija makule je bolest središnjeg dela retine, koja se obično javlja kod starijih osoba i koja rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja. Ova bolest može otežati i onemogućiti čitanje, pisanje, upravljanje vozilom i prepoznavanje lica, iako preostali periferni vid omogućava neke svakodnevne aktivnosti (1.).
SDM je vodeći uzrok ozbiljnog gubitka vida kod ljudi starijih od 60 godina. Očekuje se da će širom sveta broj osoba sa SDM u 2040. godini iznositi oko 288 miliona.
Tendencija razvoja senilne degeneracije makule je nasledna, ali ne razvijaju bolest svi koji imaju porodičnu istoriju SDM. Postoje dva oblika senilne degeneracije makule: suvi i vlažni. Svaka SDM gotovo uvek započinje u suvom obliku. Ovo je najčešći oblik SDM (80-90%) i javlja se u više faza (2.).

Mnoge osobe koje su dobile dijagnozu suve SDM u ranoj fazi, možda neće doživeti simptome poput zamagljenog vida, do duboke starosti. U ranim fazama suve SDM, ćelijski ostaci zvani druze, nakupljaju se ispod retine, što može dovesti do odvajanja retine od njene podloge, tj. pigmentnog epitela.

Druze mogu biti različite veličine i broja i smatraju se prirodnim delom procesa starenja oka. U početku bolest može uticati samo na jedno oko, ali u većini slučajeva na kraju se uključe oba oka (3.).

Kod uznapredovale suve SDM, progresivno povećanje broja i/ili veličine druza popraćeno je propadanjem ćelija koje detektuju svetlost (čepići i stapići) i okolnog tkiva u makuli, što uzrokuje postupni gubitak oštrog, centralnog vida koji nam omogućuje da vidimo stvari koje su tačno ispred nas. Tokom vremena bolest može preći u vlažnu formu SDM, bez ikakvih znakova upozorenja. Zapravo, u 10-20% slučajeva suva SDM prelazi u vlažnu fromu(4.).


Reference:

1. Schmidt-Erfurth U et al_Br J Ophthalmol 2014.
2. Wong WL et al_Lancet Glob Health 2014.
3. Spooner KL et al_Clin Ophthalmol 2018.
4. Yonekawa Y_J Clin Med 2015.SDM
Podeli tekst:

Doc. dr Dijana Risimić je specijalista oftalmologije iz Beograda sa višegodišnjim iskustvom u radu sa pacijentima sa dijabetičkom retinopatijom i bolestima žute mrlje

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde