Gubitak epitela rožnjače

Gubitak epitela rožnjače (erosio corneae - erozija rožnjače) je mehanička povreda oka koja se svodi na defekt epitela.

Klinička slika

Subjektivno bolesnik oseća bol različitog intenziteta, naročito pri pokretima oka i pri treptanju. Postoje i refleksni blefarospazam ( spazam očnog kapka), fotofobija ( preosetljivost na svetlost) i epifora ( suzenje oka), a ponekad i cilijarna infekcija. Ako postoje septički uslovi u konjunktivalnoj vrećici (conjunctivitis, dacryocystitis), tada postoje uslovi za sekundarnu infekciju erozije koja evoulira u gnojnu grizlicu (ulcus corneae), odakle infekcija može da pređe i u dublje delove oka.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i oftalmološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje se sprovodi aplikacijom antibiotika u vidu masti i stavljanja monokularnog zavoja. Zavisno od veličine erozija zaraste za nekoliko časova ili za 24 - 48 časova, kada dolazi do potpune regeneracije epitela rožnjače bez zamućenja ili ožiljka.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Branko Božić 23.03.2009

    Imao sam povredu oka 1995god. tako što su mi se prilikom pucanja iz vatrenog oružja po mom vozilu zabile sitne krhotine od lima u oko. Ležao sam oko mjesec dana na očnom odjelu u bolnici Rebro, a pošto je njihov laser bio u kvaru na preporuku šefa odjela otišao sam na vađenje krhotina u Belgiju, odnosno u Antvepen u bolnicu kod dr. Živoinovića koji mi je tamo izvadio 3 krhotine iz oko, nakon 6dana vratio sam se kući i nastavio s prepisanom terapijom. U početku nisam ništa vidio na to oko osim žute svjetosti i oko mi je stalno suzilo. Rećeno mi je da mi je oštećenja rožnica i da neču vidjet na to oko, to sam tako i prihvatio.S vremenom je upalni prices prošao, oko me prestalo boljet i svrbit a sad na njega nešto i vidim ali skroz u magli.Rekli su mi da transplatacija ne dolazi u obzir i da se stanje više neda popravit, imam li ikakve šanse da se vid ikako popravi. sad mi je dioptrija +8, a bila je +12, unaprijed se zahvaljujem.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde