Halacion

Halacion je hronično zapaljenje Meibomovih žlezda. Meibomove žlezde su vertikalno poređane lojne žlezde u tarzalnim pločicama očnih kapaka.

Uzrok nastanka

Začepljenje odvodnog kanala Meibomove žlezde dovodi do zastoja sekreta i reaktivnog zapaljenja u žlezdi i njenoj okolini.

Klinička slika

Halacion je obično loalizovan dalje od ruba, a mnogo ređe na samom rubu kapaka. Klinička slika se odlikuje stvaranjem bezbolnog čvorića, u toku nekoliko nedelja ili meseci, koji je veličine bibera, ređe može da naraste do veličine zrna graška, pa i više. Bolesnik oseća grebanje u oku i promena mu smeta zbog estetskog izgleda. Čvorić je čvrste konzistencije, smešten je u tarzusu, a koža nad njim je pokretna i bez znakova zapaljenja. Na konjunktivi se na mestu halaciona obično nalazi okruglo crvenkastomodro rumenilo. Halacion retko može da se spontano resorbuje. Može da probije kroz vežnjaču, kada se na njoj stvara granulaciono tkivo polipoznog izgleda. Najčešće ostaje mesecima neizmenjen.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i oftalmološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje je hirurško. Posle hirurškog uklanjanja mogu da se jave recidivi.
Zakažite pregled:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. TanjaV 01.02.2022

    Dobar dan, Cerkica 5g ga Ima,traje vec 5 nedelja.. malo solasne kada stavljamo tople.obloge Ali ide u vrtic pa ne moze preko dana da ih drzi. Sta da radimo? Njoj ne smeta nista Ali bas joj je kapak naduven.. ne znam kada ce proci😔 Pozdrav!


  2. alma 04.03.2013

    Zdravo ja sam alma imam sina ima 2 g ima na lijevom oku mislim da je halacion posto mjesecima neprolazi bili smo kod lijecnika ali nista jel moze neko da mi pojjasni ako odlucim za hiruski zahvat sta ikako. Hvala


  3. Zehra 29.11.2010

    Kako se operiše u nekolko koraka?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde