Akutno zapaljenje suznih žlezda

Akutno zapaljenje suznih žlezda (dacryoadenitis acuta) nastaje naglo sa lokalnim znacima zapaljenja – otok, crvenilo, bol.

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka je infekcija koja je nastala endogenim putem, najčešće posle parotitisa, a može da se javi i posle drugih virusnih infektivnih oboljenja.

Klinička slika

Znaci zapaljenja su lokalizovani u gornjem spoljašnjem delu ulaza orbite. Zbog otoka nastaje spuštenost gornjeg kapaka u njegovoj temporalnoj polovini zbog čega otvor kapaka dobija oblik paragrafa. Istovremeno postoji i otok regionalnih preaurikularnih limfnih žlezda. Ukoliko je orbitalni deo suzne žlezde jače uvećan, onda dolazi do dislokacije očne jabučice nazalno i dole. Istovremeno je i pokretljivost oka ograničena u pravcu gde se nalaze suzne žlezde. Ako dođe do stvaranja apscesa, onda se apsces iz orbitalnog dela evakuiše spontano kroz kožu, a iz palpebralnog dela kroz vežnjaču (konjunktivu).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i oftalmološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje se sastoji u primeni antibiotika širokog spektra. Tople obloge olakšavaju bolove, a takođe doprinose resorpciji edema ili ubrzavaju perforaciju apscesa.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde