Akutno zapaljenje suzne kesice

Akutno ili flegmonozno zapaljenje suzne kesice (dacryocystitis acuta s.phlegmonosa) za razliku od ostalih stanja u opštoj patologiji, proizilazi iz hroničnog oblika dakriocistitisa.

Uzrok nastanka

Zapaljenjski proces koji je kod hroničnog dakriocistitisa bio lokalizovan na sluzokožu suzne kesice prolazi kroz zid suzne kesice i zahvata okolno tkivo.

Klinička slika

U predelu suzne kesice, kao i u okolinim delovima, postoje svi znaci akutnog zapaljenja – crvenilo, otok, jak bol. Usled velikog otoka i bola nemoguće je vršiti pritisak na predeo suzne kesice da bi se pojavio purulentan (gnojav) sekret na otvore suznih tačkica. Ukoliko se akutni dakriocistitis pravovremeno ne leči može da nastane apsces, kada se ispod unutrašnjeg ugla otvora kapka stvara šupljina ispunjena gnojnim sadržajem.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i oftalmološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje podrazumeva intenzivnu primenu antibiotika širokog spektra. Apsces se sanira incizijom kože iznad apscesa i drenažom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Toso Nikolovski 23.07.2011

    Moje dete ima zapusenje suznog kanala! Izvrsili smo sondazu kod nas u bolnici ali mislimo da je neuspesna. Probali smo lciti oko sa svim mogucim antibioticima ali opet nista, nakon kratkog perioda-tri do cetri dana opet ista slika...
    Molim za pomoc...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde