Tropska spastična parapareza

Tropska spastična parapareza (TSP) predstavlja mijelopatiju izazvanu Humanim T - limfocitnim virusom (HTLV I). Bolest se javlja u tropskim predelima.

Uzrok nastanka

Uzročnik je HTLV I, čija se antitela nalaze u krvi i likvoru ovih bolesnika. U endemskiom tropskim krajevima seropozitivno je do 10% stanovnika, ali manje od 1% razvija bolest. Patološki, postoji hronična progresivna inflamacija najizraženija u torakalnoj kičmenoj moždini, ali se može naći i u meduli oblongati, ponsu i beloj masi velikog i malog mozga.

Klinička slika

Klinički postoji progresivna, simetrična, spastična parapareza, slabost mišića, bolne parestezije nogu i poremećaj sfinktera. Mogu se raziviti i uveitis, artritis, pulmonarni limfocitni alveolitis, polimiozitis, keratokonjunktivitis, dermatitis.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, neurološkog pregleda, laboratorijskih analiza, seroloških testova, CT-a (skener) ili NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca).

Lečenje

Nema uspešnog lečenja. Nekada se primenjuju kortikosteroidi. Zbog spasticiteta se primenjuju miotonolitici, a disfunkcije sfinktera oxibutinin.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Petar Vučković 28.08.2023

    Oboleo sam sa težom paraparezom. Imam teške bolove stopala, skočnih zglobove, kolena, kukova i zdanje lože. Imam osećaj da mi se noge suše i da me koža boli. Kako da se lečim?


  2. Biba 05.10.2020

    Da li vam se brat izlecio?


  3. Merisa Talovic 19.06.2012

    Moj brat ima 18 godina i dobio je ovu bolest. Ne živimo u tropskom djelu države. Živimo u gradu koji je okružen prirodom, tj. Kladanj. Slavio je maturu i to mu se desilo. Već mjesec i nesto dana je u bolnici. Da li ima nade da se izliječi?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde