Periartritis kolena

Perartritis je zajednički naziv za sve promene koje se odigravaju na strukturama oko zglobova i odnosi se na oboljenja zglobne kapsule, burzi, mišićnih tetiva, njihovih omotača, mišićnih i ligamentarnih pripoja za kosti i fascija.

Uzrok nastanka

Periartritis najčešće nastaje posle mikrotrauma i statičkih poremećaja.

Klinička slika

U kliničkoj slici dominira bol u predelu kolena koji se potencira pri nekim pokretima i otežava hod, kao i pojava ograničenog otoka koji potiče od zahvaćenih burzi. Najčešće oboleva enteza pes anserinusa na unutrašnjoj strani tibije, neposredno ispod kolenog zgloba. Od tridesetak burzi koje se nalaze u predelu kolena, od kliničkog značaja su supra i prepatelarna i infrapatelarna burza. Poplitealne burze koje komuniciraju sa zglobnom šupljinom nazivaju se Bakerove ciste.

Dijagnoza

Za dijagnostiku, osim anamneze i kliničkog pregleda, koristimo se i laboratorijskum nalazima, rendgenografijom, ultrazvukom i magnetnom rezonancom.

Lečenje

Lečenje svih ovih periartikularnih promena se sastoji od lokalnog ubrizgavanja glikokortikoida i fizikalnih procedura sa primenom analgetika. Iz Bakerove ciste se sadržaj uklanja punkcijom, a retko se pristupa hirurškom uklanjanju ciste.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. dubravka stefanovic 07.10.2009

    Imam spondilozu lumbalnog i vrfatnog dela kicme. Zapravo imam bolove u predelu kolena desnog i levog. Nemam hrskavicu na levom kolenu, a delimicno na desnom kolenu. Zanimame dali je potrebna operacija i kakva je to operacija kolena. Na spisku sam za operaciju a, a imam problema i sa donjim delom kicme. Volela bi da mi to malo bolje objasnite posto se ja u to nerazumem.


  2. Orlovic Miroslav 18.06.2009

    Molim vas da malo uprostite tekst tj. da priblizite ove izraze "obicnom" coveku kako bi bolje razumeli previse strucnih naziva.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde