Adhezivni kapsulitis

Adhezivni kapsulitis je oboljenje zglobne kapsule i naziva se još i zaleđeno rame ili blokirano rame. Kapsula ramenog zgloba je izuzetno rastegljiva i omogućava veliki obim pokreta. Kada dođe do njene retrakcije – javlja se ograničenost i blokiranje pokreta po tipu zaleđenog ramena.

Uzrok nastanka

Etiološki su u pitanju trofičko - vaskularni mehanizmi. Ovaj sindrom se smatra delom, odnosno minor formom sindroma  “rame šaka“.

Klinička slika

U kliničkoj slici su prisutni bolovi u predelu ramena, ali se vremenom bol gubi, a javlja se bezbolno ograničenje pokretljivosti. Ograničeni su i aktivni i pasivni pokreti, za razliku od nalaza kod rupture tetive m.supraspinatusa, kada su aktivni pokreti mogući, ali su pasivni izvodljivi. Tok bolesti je dug, traje najčešće nekoliko meseci, a nekada i do dve godine.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih i radioloških nalaza.

Lečenje

Cilj terapije je što ranije oslobađanje od bolova i uspostavljanje pokretljivosti u ramenu. Neophodan je odmor. Ordiniraju se nesteroidni antireumatici, a kada se akutna faza smiri mogu se primeniti fizikalne metode lečenja. Prognoza je dobra, svi simptomi postepeno iščezavaju i uspostavlja se ponovo puna pokretljivost ramena.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. ana 27.05.2011

    Po uspostavljanju dijagnoze adhezivni kapsulitis prepisan mi je febricet 3x2 i reumatol krem, koristim i vitafon aparat koji zvucnim vibracijama pomaze u oporavku. Blokadu nisam primala jer moja doktorka kaze da nije bas pristalica kostikosteroida jer veoma podizu nivo secera u krvi. Osecam poboljsanje iako je proslo tek pet dana, bol je sve manji i redji ali pokretljivost ramena je jos slaba. Vezbam pomalo i izbegavam nagle pokrete.


  2. zora 07.04.2010

    Posle prelezane gripe primetila sam da me rame pri svakom pokretu uzasno boli. Stitila sam ga od svih nepotrebnih pokreta, ali je bol postajala sve jaca. Ortoped mi je dao blokadu/inekciju u sam zglob i poslao na fizikalnu terapiju. Ultrazvucnu, lasersku, kinezi itd. Sve ovo traje vec pola godine. Rame me ne boli, ali nocu dok menjam polozaj bol se vraca. Pokretljivost ramena je skoro normalna, ja i dalje uporno vezbam. Inace imam 53 godine.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde