Contractura Dupuytren

Contractura Dupuytren (fibromatosis palmaris) je pojava fleksione kontrakture prstiju ruku, koja se javlja usled fibroze i skvrčenja palmarne aponeuroze.

Uzrok nastanka

Etiologija je nepoznata, ali se sumnja na genetsku uslovljenost sklonost pojave fibroze. Možda etiološku ulogu imaju i ponavljane manje traume.

Klinička slika

Klinički, promene obično započinju pojavom simetričnih fleksionih kontraktura na četvrtom i petom prstu ruku. Kontrakture se mogu proširiti i na ostale prste. Moguća je pojava sekundarnih infekcija, naročito intertriginoznih (mesto gde se površine taru međusobno) oblika kandidoze.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i kliničkog pregleda.

Lečenje

Terapija izbora je odstranjenje palmarne aponeuroze pre pojave poremećaja funkciju prstiju. U ranim oblicima bolesti dolazi u obzir rendgenska terapija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. ts 07.02.2012

    Ima li ko iskustva sa liječenjem contractura dupuytren? Bio bi zahvalan za komentar. Ts.


  2. goran milosevic 25.11.2011

    Operisan sam od ovog, recimo poremecaja. Ili bolesti. Ili ostecenja, kako vam drago. Sad vise nemam posledica na jednoj ruci, operisanoj, ali preslo je i na drugu ruku. . I na noge. . . Na vreme sam se javio tako da nemam posledice, sama operacija je, obzirom da se radi o ssakama, veoma kmplikovana,. . Ali nakon desetak dana funkcije se polako vracaju. Sva cetiri prsta leve ruke su operisana, osim palca, jel nije bio zahvacen, tesko, , al kad pogledam slike. . . Koje posledice postoje. . Nije mi zao. . Iii ako ima ovakvih. . . Voleo bih da podelim iskustva. . .


  3. Zoran 02.01.2011

    Ne spominjete liječenje ovog oboljenja pomoću francuske tehnike tj. Injekcijama. Što je s tom tehnikom i da li se provodi i na balkanskom prostoru?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde