Hymen imperforatus

Hymen imperforatus je urođena anomalija u vidu opne između introitusa vagine i vagine.

Uzrok nastanka

Kao i kod drugih kongenitalnih malformacija ženskih polnih organa i ovde su nepoznati etiološki činioci koji dovode do razvojnih poremećaja, ali je sigurno da su od značaja faktori nasleđa, faktori okoline, ishrana i upotreba izvesnih lekova.

Klinička slika

Ova anomalija dosta rano po rođenju deteta može da pravi neprijatnosti. Nakupljen sekret cervikalnih žlezda i vaginalni detritus ispune vaginu i uterus - matericu (mucocolpos, mucometra), pa svojom veličinom imitiraju tumor smešten u maloj karlici ili u donjem delu trbuha. Nataloženi sadržaj iznad prepreke jače izbočuje himen koji sedefasto - plavkasto prosijava.

Ukoliko se zapreka ne otkrije na vreme i hirurški ne ukloni, sa pojavom menarhe (prvo menstrualno krvarenje) biće sprečeno oticanje menstrualne krvi (pseudoamenoreja). Nakupljena krv širi i rasteže polne organe postavljene iznad prepreke i nastaju hematokolpos (krv u vagini), hematometra (krv u materici), hematosalpinks (krv u adneksama, jajovodima) i hematoperitoneum  (krv u trbušnoj šupljini), što dovodi do jakih bolova i pritiska na mokraćnu bešiku, otežavajući mokrenje. Usled zadržavanja mokraće može nastati i hidroureter i hidronefros. Pritisak na rektum može da dovede do opstipacije (zatvor).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, ginekološkog pregleda, ultrazvuka i rendgenografije sa kontrastom.

Lečenje

Hymen imperforatus treba operativno korigovati, a operacija se sastoji u ovalnom ili trouglastom isecanju centralnog himena.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde