Herpes gestationis

Herpes gestationis (pemphigus gravidarum, dermatitis multiformis gestationis) je polimorfna bulozna dermatoza propraćena jakim svrabom, koja se javlja u 3. ili 4. mesecu trudnoće, a pri kraju trudnoće ili u postpartalnom periodu iščezava.

Uzrok nastanka

Etiologija, kao ni patogeneza bolesti, nisu u potpunosti razjašnjene. Međutim, imunopatološki nalazi ukazuju na to da je vrlo verovatno reč o buloznoj dermatozi uzrokovanoj nakupljanjem imunih kompleksa i komplementa u predelu bazalne membrane.

Klinička slika

Bolest počinje pojavom izdignutih eritematoznih (crvenih) infiltrata veličine metalnog novca do veličine dlana, na kojima se posle nekoliko dana javljaju vezikule i bule (manji i veći mehuri).  Kod oko 20% bolesnica vide se i promene na sluzokožama, uglavnom erozije. Uvek je jako izražen svrab. Promene su najčešće lokalizovane oko pupka i na butinama. Od opštih simptoma ponekad se mogu javiti subfebrilne temperature. Kod većine bolesnica promene se povlače posle porođaja, ali se u sledećoj trudnoći ponovo javljaju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda i laboratorijskih nalaza.

Lečenje

S obzirom da promene iščezavaju posle porođaja, terapija najčešće nije potrebna. Mogu se primeniti kortikosteroidne kreme, kupke sa antiflogističkim odnosno antiseptičkim preparatima. Samo u teškim slučajevima je indikovana sistemska primena kortikosteroida.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Mirjana 21.12.2017

    Kako bih mogla da stupim u kontakt sa Marijom koja je ostavila komentar ili sa nekim ko je ovo imao?


  2. MARIJA 02.11.2011

    Meni se pojavio ovaj herpes u 4. Mesecu trudnoce i tok lecenja posle porodjaja je trajao jako dugo i bilo je bolno. I dan danas imam oziljke po telu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde