Streptococcus agalactiae

Streptokoke su gram pozitivne bakterije, loptastog oblika, koje su raspoređene u vidu lanca ili niti. Pripadaju grupi fakultativno anaerobnih bakterija, nepokretne su i ne luče enzim katalazu. Streptokoki se na osnovu hemolize na krvnim agaru dele na:
 • beta - hemolitičke (stvaraju oko kolonija jasnu providnu zonu hemolize)
 • alfa - hemolitičke (stvaraju oko kolonija zelenu do zelenosmeđu zonu hemolize)
 • gama - streptokoke (ne stvaraju hemolizu oko kolonija)
R. Lancefield je 1933. napravila podelu beta - hemolitičkih streptokoka u serološke grupe koje je označila velikim slovima od A do H ( osim slova E) i od K do V.

Streptococcus agalactiae je beta hemolitički streptokok, serološke grupe B. Ima sve karakteristike streptokoka ali njegova je specifičnost u tome da ima antigen B.

Put prenošenja

Habitat mu je uglavnom u ženskom polnom sistemu, ali može se pronaći i u digestivnom traktu i u orofarinksu ljudi. Novorođenče se može inficirati in utero, ali i nakon rođenja i za vreme porođaja.

Patološki (medicinski) značaj

Ranije je bio uzročnik bolesti samo kod životinja, ali sada su se pojavili i sojevi koji uzrokuju neonatalne i postnatalne infekcije u čoveka. Ukoliko se inficira dete, može dobiti meningitis ili septikemiju.

Mikrobiološka dijagnostika

Za potvrdu streptokokne infekcije koristi se nalaz streptokoka u brisu ždrela, brisu rane, krvi, likvoru ali ne apsolutno, jer se streptokoke mogu naći i kod zdravih osoba. Dijagnoza se postavlja na osnovu mikroskopskih, kulturelnih i biohemijskih osobina.

Lečenje

Osetljiv je na penicilin, a kod alergije na njega i kod težih oblika meningitisa koristi se hloramfenikol.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Nevena 10.02.2023

  Da li je moguće da muski partner ima streptoku a zenski ne? Radila sam briseve nisu pokazali da imam a muz ima


 2. Marija Ribarski 22.02.2021

  Imam go Imam 63 godine. Pojavio mi se bol u skočnog zglobu . Imunološkom analizom su mi otkrili da imam Streptokoku. Več primam neku terapiju. Ali me interesuje. Da li sam sada kliconoša?


 3. Peđa 17.08.2014

  Ja bolujem od reumatske gorznice, skoro čitav život. Kažu da ova bakterija utiče na stvaranje reumatske groznice. Ja samo znam da sam je dobio kao dete, posle gurdvanja sa golim rukavicama. Zglobovi na šakama su mi pocrvenuli i mnogo boleli. Primao sam pencilin ali nisam posle kad sam izašao iz bolnice. Zahvaljujući mom ocu koji nije mnogo mario za moju bolest. Majka mi je bolovala stalno do upale krajnika a takodje su je boleli stalno zglobovi, mišići a sada i kosti (dobila je ostoporozu) . Mislim da mi je ona prenela tu bakteriju i da je kliconoša. Nije htela da ide kod doktora jer se doktora i zubara strašno plaši. Sad imam opet probleme a imam 35 godina. Zabolelo me rame a sad cela ruka pa mi bol šeta, prelazi na ledja i drugu ruku. Moram ići kod doktora da eleminišem najzad ovu noćnu moru. Samo me zanima da li vi znate da li može ova bakterija 100 da se eleminiše iz organizma i kako???


 4. Ermin 13.05.2011

  Pozdrav od zabrinute majke, moze jedno pitanje, imam djevojcicu od dvije godine koja je zarazena ovom bestijom-da je tako nazovem, molila bih vas kratak opis sta mi je ciniti i kako to da lijecimo. . . Jos jednom hvala i veliki pozdrav


 5. Valentina 13.05.2010

  Vec dve godine imamo problema sa ovom bakterijom streptococcus agalactiae. Interesantno je da je kod mene ima malo, sto je normalno, ali suprug ima los imunitet i zarazi se od mene i tako u krug!!! Svaki put je se resimo hemomicin0m i ciprosinalom ali cim imamo odnose kod njega se opet pojavi u brisu uretre. Pio je razne vitamine ali nikako da je se resimo. . . . .


 6. Aleksandra 22.04.2010

  Ja imam tu bakteriju u velikom broju u vaginalnom i cervikalnom brisu. . . Nema simptoma, bar u mom slucaju, osim gustog belog sekreta (kao kajmak) koji se nakuplja na vaginalnom zidu. Kod ginekologa me je odveo uvecani limfni cvor na preponama koji se najverovatnije javio kao posledica jake infekcije. Dotad smatrala da je takav sekret normalan, jer kazem, nisam imala nikakve simptome vaginalne infekcije. Ginekolog smatra da je tu dospela iz mojih ili partnerovih usta sto apsolutno ima smisla u nasem slucaju. Zato, ako imate oralni seks za vreme klasicnog, obavezno pre odnosa treba oprati usta i jezik medicinskim kaladontom i isprati rastvorom povidon joda, i naravno oprati antibakterijskim sapunom ruke i intimne delove. Ovo se odnosi i na vas i partnera. Toliko sto se preventive tice. Terapija je antibioticima. Prema antibiogramu, osetljiva je na: amoksicilin, cefaleksin, ciproflokacin, eritromicin. Nije osetljiva na: gentamicin, pirenidinsku kiselinu, trimetoprim-sulfametoksazol. Nadam se da ce moje iskustvo nekome pomoci i da cete nauciti nesto o svom zdravlju na mojim greskama. Pozdrav!


 7. elvira 06.06.2009

  Imala sam tokom trudnoće Streptococcu haemoliyticus grupe B i sad opet kad sam se porodila poslije dvije i pol godine opet. Izgleda da se vraća


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde