Nocardia

Nocardia-e su Gram pozitivni, filamentozni bacili, delimično acidoalkoholorezistentni. Sporo rastu na veštačkim podlogama. Tri vrste su patogene za čoveka: N.asteroides, N.brasiliensis i N.caviae.

Put prenošenja

Prenosi se kapljičnim putem i najčešće inficira  pluća, ali može da napadne i mozak i kožu. Najčešće oboljevaju osobe sa oslabljenim imunitetom ( HIV, posle transplantacije organa, dugotrajna kortikosteroidna terapija) kao i osobe sa hroničnim oboljenjima pluća i pušači.

Patološki (medicinski) značaj

Humana nokardioza se najčešće manifestuje na plućima, kod osoba sa defektnim imunskim sistemom. Moguće su i metastaze u koži kao posledica hematogene diseminacije. Simptomi respiratornog trakta liče na simptome drugih pneumonija (zapaljenja pluća): bol u grudnom košu, kratak dah, ubrzano disanje, produktivan kašalj i iskašljavanje krvi, otežano disanje.

Pored ovih simptoma javljaju se i mučnina, povraćanje, gubitak telesne težine, hepatosplenomegalija (uvećane jetra i slezina), bol u zglobovima, glavobolja, konfuzija, vrtoglavica, visoka temperatura, noćno preznojavanje, malaksalost. Na koži se može pojaviti raš, abscesi, celulitis, uvećani limfni čvorovi.

Mikrobiološka dijagnostika

Zaživotna izolacija nokardija je retka, pa se dijagnoza postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, rendgenografije pluća i srca, CT - a (skener), bronhijalne lavaže, bronhoskopije.

Lečenje

U lečenju se koriste antibiotici (po antibiogramu), odgovor je nekada spor, pa treba ordinirati terapiju i  tri do šest meseci.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. milenko 04.01.2012

    Kad osetim otezano disanje sa produktivnim kasljem iz pluca a narocito iz dusnika ja se od nokardiae lecim uzimanjem kasike meda i to 3 do 4 puta dnevno. Poboljsanje osetim odmah posle desetak minuta. Napominjem da je sve vreme vazno, odrzavati potpunu higijenu usta, pranjem zuba pastom senzodyne, ali i cestim pranjem ruku. U tezim slucajevima, dosta pomaze pored meda i uzimanje leka bactrim u tabletama ili sirup, ujutru i uvece. Na ovaj nacin sebi provereno olaksavam tegobe od nokardiae, koja je vrlo dosadna.


  2. MILENKO 29.12.2011

    Nokardia-nokardioza, je vrlo dosadna bolest. Ja je lecim antibioticom bactrim tabletama ili bactrim sirupom. Poboljsanje osetim vec posle 3 do 4 dana. Nokardioza ispoljava pojacano dejstvo narocito pri losoj higijeni usne supljine pa je potrebno cesce pranje zuba i usta posle svakog uzimanja hrane. Korisno je i zvakati zvake, posle obroka u uslovima nemogucnosti odrzavanja higijene usne supljine na drugi nacin. Ovako se brzo smanje kolicine i gustina ispljuvaka, i postize opste poboljsanje, koje sam utvrdio nakon visegodisnjeg iskustva. Probajte i vi pa sami procenite uspeh.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde