Burkholderia mallei

Burkholderia mallei je aerobna, Gram negativna, nepokretna bakterija. Ne stvara kapsulu. Kolonije su sitne, podsećaju na kapljice meda. Ova bakterija je interesantna, jer se smatra potencijalnim biološkim oružjem u biološkom terorizmu.

Put prenošenja

Burkholderia mallei uzrokuje sakagiju, koja je primarno bolest životinja, najčešće konja, mula i magaraca. Retko se javlja kod ljudi. Ugroženi su veterinari, dreseri, zaposleni u klanicama i laboratorijama. Čovek se inficira direktnim kontaktom sa inficiranom životinjom, a bakterija ulazi kroz mikrotraume na koži i sluzokoži ili kapljičnim putem.

Patološki (medicinski) značaj

Sakagija je oboljenje koje se primarno se javlja kod konja, a retko kod ljudi, uglavnom kod onih koji su u kontaktu sa konjima.
  • Lokalna infekcija: na mestu ulaska nastaje ulceracija, papule i/ili pustule,  a uz to može doći do povećanja regionalnih limfnih čvorova i povišene telesne temperature.
  • Plućni oblik: posle inkubacije od 10-14 dana može se razviti plućna infekcija, od pneumonije, plućnog apscesa do zahvatanja pleure u vidu pleuralnih izliva.
  • Septikemija: javlja se kod bolesnika sa oslabljenim imunitetom (HIV, bolesti bubrega, dijabetes i sl.) karakteriše se respiratornim distresom, hepatosplenomegalijom (uvećane jetra i slezina), teškim glavoboljama, groznicom, prolivom, gnojnim promenama na koži, slabošću mišića, dezorjentacijom i često rezultira sepsom. Često je ovaj oblik fatalan.
  • Hronični oblik: podrazumeva multiple abscese koji mogu da zahvate jetru, slezinu, kožu i mišiće.

Mikrobiološka dijagnostika

Bakteriološko - serološka dijagnoza se postavlja pregledom materijala uzetog od pacijenta: krvi, urina, sputuma, kožnih lezija. Zatim se vrši ispitivanje mikroskopskih, kulturelnih, fiziološko - biohemijskih i antigenskih osobina.

Lečenje

Ordiniraju se antibiotici, najčešće cefalosporini III generacije, penicilin, hloramfenikol ili trimetoprim - sulfametoksazol.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde