Burkholderia pseudomallei

Burkholderia pseudomallei (Malleomyces pseudomallei, Actinobacillus pseudomallei) je štapićasta, Gram negativna, pokretna bakterija, prisutna na tlu i u vodama u tropskim predelima. Ova bakterija je interesantna, jer se smatra potencijalnim biološkim oružjem u biološkom terorizmu.

Put prenošenja

Rezervoari su domaće životinje (koze, konji, svinje, ovce), divlji glodari, majmuni. Čovek se inficira inhalacijom kapljica ili direktnim kontaktom sa kontaminiranom vodom, hranom ili tlom. Postoje i slučajevi prenošenja seksualnim putem.

Patološki (medicinski) značaj

  • Melioidoza je oboljenje koje uzrokuje gram negativna bakterija Burkholderia pseudomallei, najčešće se javlja u tropskim područjima. Inkubacioni period nije tačno definisan i može trajati od 2 dana pa i do nekoliko godina.
  • Akutna lokalizovana infekcija: karakteriše se nodulima (čvorićima) koji se stvaraju na mestima ulaska uzročnika kroz prethodno oštećenu kožu. Ove promene može pratiti povišena telesna tempeartura, generalizovani bol u mišićima, može se brzo širiti putem krvi po celom organizmu.
  • Plućna infekcija: počinje sa visokom temperaturom, glavoboljom, anoreksijom i slabošću mišića. Čest je bol u grudima i kašalj. Klinička slika može ličiti na brojna plućna oboljenja od bronhitisa do teške pneumonije.
  • Generalizovana infekcija: javlja se kod bolesnika sa oslabljenim imunitetom (HIV, bolesti bubrega, dijabetes i sl.) karakteriše se respiratornim distresom, teškim glavoboljama, groznicom, prolivom, gnojnim promenama na koži, slabošću mišića, dezorjentacijom i često rezultira sepsom.
  • Hronična infekcija: uglavnom zahvata zglobove, limfne čvorove, kožu,  mozak, jetru, pluća, kosti i slezinu.

Mikrobiološka dijagnostika

Bakteriološko - serološka dijagnoza se postavlja pregledom materijala uzetog od pacijenta: krvi, urina, sputuma, kožnih lezija. Zatim se vrši ispitivanje mikroskopskih, kulturelnih, fiziološko - biohemijskih i antigenskih osobina.

Lečenje

Ordiniraju se antibiotici, najčešće cefalosporini III generacije, penicilin, hloramfenikol ili trimetoprim - sulfametoksazol.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde