Acinetobacter

Acinetobacter je Gram negativan, polimorfan, striktni aerob, rasprostranjen u prirodi kao saprofit ili predstavlja deo fiziološke flore čoveka (koža, disajni putevi i genitalni trakt). To su kratki zdepasti, a ponekad i okruglasti bacili. Često imaju kapsulu. Katalaza su pozitivni a oksidaza negativni. Često je prisutan u bolničkoj sredini (lavaboi, kateteri, vazduh i dr).

Patološki (medicinski) značaj

Acinetobacter je oportunista, ne izaziva infekcije u zdravih osoba, već kod pada imuniteta mogu izazvati razne oblike infekcije. Kod osoba sa slabim imunitetom izazivaju pneumoniju, sepsu, i dr. Acinetobakter ne ulazi kroz epitel tek tako, već ulazak mora biti uzrokovan nekom traumom ili bolešću. Mogu inficirati rane i urogenitalni trakt. Mogu izazvati konjuktivitis, meningitis i dr.

Mikrobiološka dijagnostika

Ova bakterija se lako izoluje iz krvi, sputuma, bronhijalnog ispirka, gnoja, urina kao i drenova katetera.

Lečenje

Ovo je jako rezistentan soj. Rezistentan je i na dezinficijense i antibiotike. Razlog je stvaranje betalaktamaza i aminoglikozidaza, a njihovoj rezistentnosti doprinosi i slaba propustljivost ćelijskog zida. Otporni su na amplicin, cefalosporine i hloramfenikol. Amikacin daje najbolje rezultate.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Milica 01.11.2022

  Moj suprug je dobio acinetobacter spp dok je ležao u bolnici. U bolnici je ležao zbog preloma dva rebra prilikom pada. Imao je dren za zbog toga što je prilikom povrede rebara imao uutrašnje krvarenje. Dren je imao oko osam dana. Pošto je morao da miruje, stavljen mu je i kateter. U bolnici je proveo 9 dana. Posle vađenja katetera počeo je često da mokri, što ranije nije bio slučaj. Samo inicijativno smo uradili urino-kulturu i tada je otkrivena ta bacterija u urinu. Sada je na infektivnoj klinici. Prima antibiotik kroz infuziju na svaki 6 sati. Napominjem da ima diabetes i 79 godina. Kakve su šanse da se izbori sa ovom bakterijom Hvala na oddgovoru.


 2. Magdalena 08.09.2021

  Moj tata je operiran i dobio hospitalna infekcija i baketrija napala pluca napala mozak on je u vestacka koma...lekarska greska stramota privatnoj bolnici neznam sta da radim 20 dena je tamo i sve isto stanje na respirator.Operirali su ja jednum stavali titanium vtori pt vadili sad je dobio meningitis i stavrno sam zabrinuta ..trazim pomoc??


 3. Zlatko Catic 08.08.2020

  Kako se Milena izborila sa a bakterijom A.baumannii-spp, a kako ja da se izborim, pošto sam istu bakt dobio u bolnici poslije operacije?


 4. milena 03.08.2010

  U mojoj bolnici se pojavila ova bakterija, zanima me da li moze biti opasna po meni, radim kao medicinska sestra i imam jako los imunitet. . . Kako da se zastitim? Hvala unapred


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde