Acinetobacter


Acinetobacter je Gram negativan, polimorfan, striktni aerob, rasprostranjen u prirodi kao saprofit ili predstavlja deo fiziološke flore čoveka (koža, disajni putevi i genitalni trakt). To su kratki zdepasti, a ponekad i okruglasti bacili. Često imaju kapsulu. Katalaza su pozitivni a oksidaza negativni. Često je prisutan u bolničkoj sredini (lavaboi, kateteri, vazduh i dr).

Patološki (medicinski) značaj

Acinetobacter je oportunista, ne izaziva infekcije u zdravih osoba, već kod pada imuniteta mogu izazvati razne oblike infekcije. Kod osoba sa slabim imunitetom izazivaju pneumoniju, sepsu, i dr. Acinetobakter ne ulazi kroz epitel tek tako, već ulazak mora biti uzrokovan nekom traumom ili bolešću. Mogu inficirati rane i urogenitalni trakt. Mogu izazvati konjuktivitis, meningitis i dr.

Mikrobiološka dijagnostika

Ova bakterija se lako izoluje iz krvi, sputuma, bronhijalnog ispirka, gnoja, urina kao i drenova katetera.

Lečenje

Ovo je jako rezistentan soj. Rezistentan je i na dezinficijense i antibiotike. Razlog je stvaranje betalaktamaza i aminoglikozidaza, a njihovoj rezistentnosti doprinosi i slaba propustljivost ćelijskog zida. Otporni su na amplicin, cefalosporine i hloramfenikol. Amikacin daje najbolje rezultate.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Magdalena 08.09.2021

    Moj tata je operiran i dobio hospitalna infekcija i baketrija napala pluca napala mozak on je u vestacka koma...lekarska greska stramota privatnoj bolnici neznam sta da radim 20 dena je tamo i sve isto stanje na respirator.Operirali su ja jednum stavali titanium vtori pt vadili sad je dobio meningitis i stavrno sam zabrinuta ..trazim pomoc??


  2. Zlatko Catic 08.08.2020

    Kako se Milena izborila sa a bakterijom A.baumannii-spp, a kako ja da se izborim, pošto sam istu bakt dobio u bolnici poslije operacije?


  3. milena 03.08.2010

    U mojoj bolnici se pojavila ova bakterija, zanima me da li moze biti opasna po meni, radim kao medicinska sestra i imam jako los imunitet. . . Kako da se zastitim? Hvala unapred


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde