Žene osetljivije na bol

Žene nemaju viši prag bola od muškaraca, a osećaju ga jače, duže i češće, doktori i farmaceutska industrija to zanemaruju, tvrdi se u novom istraživanju.

Žene osećaju drugačiji bol od muškarca


Oduvek se smatralo da su žene spremnije od muškaraca u odmeravanju snaga s bolovima iz same biološke činjenice – agonije porođaja. Ali, novija saznanja pokazuju suprotno! Žene osećaju intenzivnije i "drugačije" bolove, upravo zbog njihove drugačije "konfiguracije".

Uz hormone bolovima pogoduje i telesna konstitucija, a i Centralni nervni sistem, koji se udružuju u celom spektru senzacija, rečeno je na konferenciji Međunarodnog Udruženja za proučavanje bola (IASP) u Glasgowu.

"Hronična bol zahvata veći procenat žena nego muškaraca, ali nažalost one će češće dobiti neadekvatan tretman u odnosu na muškarce usled različitih kulturoloških, ekonomskih i političkih barijera", rekao je dr. Troels Jensen, predsednik Udruženja.

Pojedini lekovi deluju slabije na ženeUstanovljeno je da često korišteni lekovi protiv bolova, paracetamol pa i morfijum, imaju slabije dejstvo na žene, te da lekari neretko površno tretiraju ženske pacijente, proglašavajući njihove simptome psihološki uzrokovanim.

Prošlogodišnja studija iz Švedske pokazala je primere kako se žene sklone srčanim udarima žale na bolove u ramenima i leđima, umesto na klasične probadajuće bolove u grudima i levoj ruci.

Stanju ne pomaže ni farmaceutska industrija koja testiranja novih lekova protiv bolova, sprovodi uglavnom na miševima muškog pola, s pretpostavkom da se radi o jednakom pragu boli.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde