Sindrom visokih potpetica


Ljudsko stopalo se tokom hodanja oslanja na 3 tačke, pri čemu samo jedna kost, peta dotiče tlo. Između tih tri tačaka od kojih je jedna na palcu, a druga na malome prstu, nalaze se ligamenti tzv. svodovi koji održavaju normalan oblik i izgled stopala.

Usled dugotrajnog nošenja visokih potpetica jedan od svodova strada i to onaj koji poprečno veže palac sa malim prstom tzv. transverzalni svod "popušta" pod težinom kičme i vremenom se olabavi, pa se prsti međusobno razmaknu. To dovodi do promene u morfologiji stopala, a naročito  palca, kao i do pojave deformacije zvane hallux valgus.

Glavni uzrok deformacija stopala je nošenje visokih potpetica zbog čega su deformacije gotovo 4 puta češće kod žena nego kod muškaraca. Stručnjaci ne preporučuju potpeticu višu od 5cm, kao ni posve ravnu obuću, a deformaciju palca moguće je rešiti operativno.

Štikle uzrokuju iskrivljenje kičme

Štikle “guraju” telo ka napred, prebacujući težište tela na prednji deo stopala što za posledicu ima bolove u prstima i stopalima. Zbog toga se naginjemo u suprotnom smeru da bismo kompenzovali neprijatan položaj tela. Tako se karlica neprirodno pomera ka napred, što prouzrokuje krivljenje kičme.

Neki od problema koji nastaju nošenjem visokih potpetica

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde