Clavus (Kurje oko)

Klavus (clavus, kurje oko) je cirkumskriptno, hiperkeratotično, konusno zadebljanje kože, čiji je tvrdi vrh u obliku trna okrenut prema dermisu.

Uzrok nastanka

Nastaje kao dobro ograničena hiperkeratoza zbog stalnog mehaničkog pritiska na meka tkiva ispod kojih se nalazi tvrda podloga.

Klinička slika

Klavus je ograničena i ovalna hiperkeratoza, sadrži u sredini konusno jezgro od tvrdog keratina koje, prilikom pritiska ka unutra, izaziva bol. Javlja se na mestima ograničenog pritiska, naročito iznad koštanih ispupčenja na stopalima – dorzumi prstiju stopala i taban ispod glavica metatarzalnih kostiju. "Meko kurje oko" je često macerirano i tipično je za prostor između četvrtog i petog prsta stopala priljubljenih u tesnoj obući.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike.

Lečenje

Osnovna mera jeste uklanjanje pritiska na taj deo stopala – nošenje komotne obuće, upotreba uložaka od mekog sunđera i ortopedska korekcija eventualnih statičkih anomalija. Potrebno je pokušavati sa primenom salicilnih masti ili drugih keratolitika. Ukoliko je ova terapija neuspešna, dolazi u obzir elektrokoagulacija ili ekskohleacija.

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Mbb 21.10.2021

  @SS Mazala sam preparat iz apoteke (valjda se zvao Clavex) više meseci. Svako veče bih skinula flaster, otklonila zadevbljanje kože, i lagano tupim predmetom idvajala koren. Taj kore je bio kao listići... Pincetom iščupam izumrle korenčiće, a ove druge samo odvajam (inače užasno krvare) i tako mesecima, polako. U apoteci su mi rekli "za 5, 6 dana". Kad sam iščupala poslednji koren, ostala je rupa na tabanu, dugo je trebalo da se otdravi. Ali se kurje oko više nikad nije javilo. Sada imam kurje oko, meko, između prstiju, i ne vudim korenive, već samo obod i crvena rupa u sredini. I ne znam šta da radim, vrlo je bolno.


 2. Biljana 14.02.2012

  Godinama patim od kurjeg oka. Pre dve godine sam operisala kurje oko, naravno bol je bio ogroman, imate utisak da vam stopalo puca od anestezije, cupanja. . . Posle par dana bol prestane, rana zaraste. . . Sva srecna mogu da obujem cipelu sa visokom potpetnicom, koracam normalno. . . Ali? Kurje oko se ponovo pojavilo, na istom mestu, bol, bol. . . Znaci nema sta ne koristim, medicina, babske lekove, trave. . . Nema pomoci.


 3. sloba 30.07.2011

  Record je najbolji za to


 4. mima 30.07.2011

  Ok, najbojle je koristiti #record#, on omeksa tkivo i odsece se lako posle toga


 5. natasa rozgic 16.05.2011

  Meni je pomoglo clavex ulje koje sam kupila u apoteci, mada je to bilo davno i ne znam da li jos uvek postoji. Posle 5 dana terapije kurje oci su nestale. Vredi probati.


 6. Jelena 20.02.2011

  Imala sam dve godine kurje oko na sredini tabana. Pokusavala sam na razne nacine da ga oklonim. Nisu mi pogali ni kozmeticki tretmani ni skupe kreme. Tek kada sam nasla prirodi melem na oklasu kupujem prodajem jedino on mi je otklonio kurje oko i nije se povratilo.


 7. zdravko biljana miljic 28.09.2010

  Imala sam kurije oci na obe noge, jednu sam operisala i doktor mije porucio da ortopedske uloske nosim dase nrb vratilo. Bolovi posle operacije su katastrofalni, cak imam i konce tak da nikako nemogu da stanem. Molim vas vas odg. Kadce ta bol nestat i zbog konaca kadcu normalno stat na nogu


 8. bile 19.02.2010

  Odlukata e vasa dali ke se operirate, ama moja preporaka e da ne go pravite toa. Kurije oko imam veke 8 meseci, a pred 2 meseci jas go operirav i rezultattot e novo kurije oko samo so pogolemi dimenzii, morate da bidete uporen da go izvadite crnoto trce, togas se ke iscezne (taka uspea brat mi)


 9. SS 22.01.2010

  Molim vas neka mi neko kaze kako da resim ovaj problem kurjeg oka, imam ga na tabanu i ocajan sam vise, ne mogu normalno da hodam a moram da radim i idem na posao svaki dan. . . Koristio sam keratolitike i cistio tu zadebljanu kozu ali nisam nista time uradio. . . Dosao sam do kraja i tu naisao na neku kao crnu tacku unutar koze. . . Nisam to mogao da cistim tj probao sam i odmah mi je posla krv. . Koza mi je zarasla i ponovo je poceo jak bol, neizdrzljiv. . Ovo vec traje tri meseca ocajan sam vise, bio sam kod hirurga na zvezdari, vma i obojica su mi trazili pare da bi me operisali a da pogledali nisu u cemu je problem. Treci doktor me je pokolebao i rekao da ipak ne operisem jer se to vraca opet na isto mesto. . Je li to istina, i kako da resim problem?? Je li moguce da je to neizlecivo??


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde