Male količine estrogena pomažu u menopauzi

I najniža doza estrogena koja se apsorbuje preko flastera [0,014 miligrama] efikasna je protiv naleta toplote [valunga] koji se često javljaju kod žena u menopauzi, zaključili su stručnjci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta iz Nju Džersija. Ranije se već ispostavilo da je ta doza estrogena dovoljna da se poboljša gustina kostiju, a sada je otkriveno još jedno povoljno dejstvo, iako njegov mehanizam još nije razjašnjen.

Istraživanje

Stručnjaci sa Univerziteta u Nju Džersiju su do tog zaključka došli na uzorku od 423 zdrave žene koje su prošle menopauzu i patile od valunga umerenog ili jakog intenziteta. Jedan deo njih tretiran je flasterima sa mikro dozom estrogena, druga flasterima s nešto većom dozom tog hormona [0,023 mg], dok je treća grupa bila na placebu. Posle 12 nedelja, u obe grupe žena koje su dobijale estrogen preko flastera registrovan je znatan broj njih koje su osetile značajno olakšanje kada su u pitanju valunzi. Ukupno 41 odsto žena koje su primale najmanje količine estrogena prijavilo je najmanje 75 odsto ređe dnevne nalete toplote, dok je u placebo grupi takvih bilo 24 odsto.

 Zaključak istraživača je da tretman mikro dozom estrogena može za mnoge žene da predstavlja odličan početak hormonske terapije u menopauzi, kojim se ostvaruje efikasno otklanjenje neželjenih simptoma, uz zanemarljive propratne efekte.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ranka 17.04.2024

    Gde se mogu kupiti flasteri kao pomoć u menopauzi, depresija, suvoća vagine, teže zadržavanje mokraće, sve me je snašlo a nigde odgovora. Moj ginekolog kaže normalno za 54 godina, pomoć ako flasteri ublažavaju tegobe. Pozdrav.


  2. Ivana Novak Crlenec 12.04.2021

    U periomenpauzi sam i nemam zelje za sexom


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde